Путін і Лукашенко узгодили 28 «союзних програм»

За 2021 рік це вже п’ята зустріч Путіна і Лукашенка (на фото – зустріч у липні)

Олександр Лукашенко і Володимир Путін на зустрічі в Кремлі узгодили всі 28 так званих «дорожніх карт» з інтеграції Білорусі й Росії. Про це президент Росії заявив під час спільної пресконференції після понад трьох годин переговорів із Лукашенком у Москві.

Під час зустрічі Путін і Лукашенко узгодили ціни на нафту і газ. За словами Путіна, ціни на газ у 2022 році залишаться на рівні поточного року, а до 2023 року буде підписана угода про створення об’єднаного ринку газу в рамках союзної держави. Також Лукашенко і Путін домовилися про створення об’єднаного ринку нафти, нафтопродуктів та електроенергії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російські літаки і ракети почали бойове чергування в Білорусі в той час, як Путін приймає Лукашенка в Кремлі

Путін зазначив, що в рамках угод «будуть вироблені єдині підходи до законодавства в сфері трудових відносин, охорони праці, зайнятості населення, соціального страхування і пенсійного забезпечення».

Лукашенко назвав переговори з Путіним чесними і конструктивними.

За його словами, Москва і Мінськ не обговорюють політичну інтеграцію багато років, після того як наштовхнулися у вирішенні цього питання на нездоланні протиріччя.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Роками Лукашенко не підпускав Кремль занадто близько до себе. Незабаром це може змінитися

«Але якщо нам треба буде, ми до цього повернемося. Головне, щоб цього хотіли наші народи. За нами не заіржавіє», – сказав він, додавши, що вони з Путіним «враховують помилки Євросоюзу і СРСР» і вирішили займатися інтеграцією «з фундаменту, а не з даху».

Олександр Лукашенко приїхав в Москви 9 вересня, і це вже п’ятий його візит за цей рік у Росію. При цьому Володимир Путін жодного разу не приїжджав до Мінська після білоруських протестів.

Влада Росії і Білорусі з 1999 року обговорює політичну інтеграцію двох країн. У 2019–2020 роках сторони обговорювали 31 документ, що включає в себе інтеграцію в різних сферах економіки і управління. Проєкти цих «дорожніх карт» ніколи не оприлюднювали. Жителі Білорусі раніше протестували проти інтеграції країни з Росією.