США попередили, що Росія може влаштувати фіктивні референдуми на окупованих територіях до кінця тижня – ЗМІ

За наявною інформацією, США очікують, що Москва маніпулюватиме результатами виборів і оголосить про те, що мешканці окупованих російською армією територій захочуть увійти до складу Росії (фото з Херсону)

Росія до кінця цього тижня може оголосити про проведення псевдореферендумів на окупованих територіях України, передає американський телеканал CNN з посиланням на радника Білого дому із національної безпеки США Джона Кірбі.

«Сполучені Штати та міжнародне співтовариство дуже чітко заявили, що будь-які спроби контролювати суверенну територію України не будуть вважатися легітимними», – сказав Кірбі.

За наявною інформацією, США очікують, що Москва маніпулюватиме результатами виборів і оголосить про те, що мешканці окупованих російською армією територій захочуть увійти до складу Росії. Явка на ймовірному голосуванні, за словами Кірбі, буде вкрай низькою.

З кінця лютого Росія майже повністю окупувала Луганську область, а також значні частини Донецької, Херсонської та Запорізької областей.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Наталя Гуменюк розповіла, що робити, якщо окупанти збирають дані для «референдуму»

Окупаційна влада, встановлена на цих територіях, неодноразово заявляла про підготовку референдумів про приєднання до Росії. За планами, вони мають відбутися у вересні. Президент України Володимир Зеленський заявив, що це остаточно відріже шлях до можливості переговорного процесу.