В ОГП і НАБУ повідомили про ще три підозри у справі «Приватбанку»

Загалом, за даними НАБУ, на сьогодні до кримінальної відповідальності в обох епізодах притягнуто п’ятеро осіб: колишній голова правління «Приватбанку», два його заступники і два керівники департаментів

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру у розтраті 8,2 мільярда гривень ще трьом особам: колишнім голові правління, його заступнику і керівнику департаменту міжбанківських операцій «Приватбанку», повідомила пресслужба НАБУ.

«Слідство встановило, що у грудні 2016 року, напередодні націоналізації ПАТ КБ «Приватбанк» тодішній голова правління банку розпорядився перерахувати 314,9 млн дол. США (8,2 млрд грн за курсом НБУ) з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданим акредитивам двом компаніям-агротрейдерам. Для прикриття фактичної розтрати коштів «Приватбанку» і надання вигляду законності цій злочинній схемі колишні високопосадовці банку підробили банківські документи і провели фіктивне кредитування пов’язаної з банком юридичної особи», – йдеться в повідомленні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Жорстка посадка» Яценка: чи покарають Коломойського за «Приватбанк», і хто поверне українцям гроші

У НАБУ заявили, що згадана схема є другим епізодом «злочинної діяльності топменеджменту «Приватбанку», який викрили детективи НАБУ». Перший стосувався схеми з виведення майже 140 мільйонів гривень через підконтрольну колишнім бенефіціарам фінустанови страхову компанію, додали в бюро.

Загалом, за даними НАБУ, на сьогодні до кримінальної відповідальності в обох епізодах притягнуто п’ятеро осіб: колишній голова правління «Приватбанку», два його заступники і два керівники департаментів. Ексочільник «Приватбанку» є підозрюваним в обох епізодах.

На майно підозрюваних осіб наклали тимчасовий арешт для відшкодування завданих збитків, додали в НАБУ, досудове розслідування триває.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Справа «Привату»: ВАКС підтвердив внесення застави за Яценка

Генпрокурорка Ірина Венедіктова, яка санкціонувала ще три підозри колишнім посадовим особам «Приватбанку», на своїй сторінці у фейсбуці написала, що «слідство має у своєму розпорядженні усі необхідні докази: від підписання документів минулими датами до внесення фіктивних даних у бухгалтерську документацію».

«Участь інших осіб, причетних до цих та інших злочинів, у рамках розслідування кримінальних проваджень з орбіти «Приватбанку» уважно досліджується відповідними правоохоронними органами. Будуть висновки – будуть нові звинувачення», – додала вона.

Венедіктова також заявила, що «статус підозрюваного не дозволяє нікому вважати таку людину винною у вчиненні того чи іншого злочину». «Також хочу попросити всіх тих, хто уважно стежить за ходом розслідування важливих і резонансних кримінальних справ, не вдаватися у політичні спекуляції і маніпуляції. Ані прокурори, ані детективи не ставлять перед собою завдання притягнути до відповідальності якихось конкретних, заздалегідь кимось визначених фізичних осіб», – написала генпрокурорка.

Імен підозрюваних ані НАБУ, ані генеральна прокурорка не вказують.

22 лютого Національне антикорупційне бюро України повідомило, що колишній посадовець «Приватбанку» намагався залишити Україну: він нібито вилетів з Дніпра в напрямку австрійського Відня. Після втручання Державіаслужби літак сів в аеропорту «Бориспіль».

Колишньому заступнику голови правління «Приватбанку» повідомили підозру за статтею «привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Справа «Привату»: ВАКС підтвердив внесення застави за Яценка

Уряд України 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про націоналізацію «Приватбанку» і влив у його капітал понад 155 мільярдів гривень.

Ексвласники банку, його акціонери, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, вважають проведену націоналізацію, внаслідок якої вони повністю втратили свої акції, незаконною, тоді як «Приватбанк» і держава вимагають від них додаткового відшкодування збитків.

Як заявили в НБУ, до націоналізації «Приватбанку» завдали збитків щонайменше на 5,5 мільярдів доларів.

Коломойський назвав «маячнею» опубліковані Національним банком України дані.