Літак Пригожина приземлився в Мінську – «Беларускі Гаюн»

Салон бізнес-джету Embraer, фото ілюстративне

Бізнес-джет Embraer 600 із бортовим номером RA-02795, яким, як стверджується, користується ватажок угруповання «ПВК Вагнера» Євген Пригожин, здійснив посадку на військовому аеродромі Мачулищі під Мінськом 27 червня о 07:40 ранку. Про це повідомляє проєкт «Беларускі Гаюн», який відстежує військову активність на території країни.

Через 18 хвилин там приземлився ще один приватний літак із реєстраційним номером RA-02878, який раніше, як стверджується, вилетів із Санкт-Петербурга.

Напередодні видання «Важные истории» та OCCRP повідомляли, що літак Embraer, яким раніше користувався Пригожин, удень 25 червня вилетів із Петербурга на південний схід, відключив транспондер над населеним пунктом Фролово у Волгоградській області, за 500 кілометрів від Ростова-на-Дону, а до вечора повернувся назад до Петербурга.

Свій нинішній бортовий номер цей літак, як пишуть журналісти, отримав у 2020 році після того, як був зареєстрований у Росії. До цього борт під номером M-SAAN був зареєстрований на острові Мен, і ним, як ішлося в розслідуванні видання «Новая газета» та OCCRP, користувався особисто Пригожин. У 2019 році літак потрапив під санкції США.

Ще одним доказом того, що цей борт використовував Пригожин, журналісти називають збіг його маршрутів зі весняними поїздками засновника угруповання «Вагнера», під час яких він був у Новосибірську, Єкатеринбурзі, Нижньому Новгороді та Владивостоку.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Лукашенка відповіли на запитання, чи прибув Пригожин до Білорусі

Востаннє Євгена Пригожина бачили на публіці увечері 24 червня на виході зі штабу Південного військового округу у Ростові. Тоді в мережі зʼявилося відео, на якому Пригожин на автомобілі залишав Ростов-на-Дону.

Удень 26 червня ватажок «вагнерівців» уперше після закінчення заколоту зʼявився у своїх телеграм-каналах і зробив 11-хвилинну заяву. Де і коли було зроблено запис, невідомо, як невідомим є і нинішнє місце перебування самого Пригожина. Про те, що Пригожин «піде в Білорусь», ще 24 червня говорив речник Кремля Дмитро Пєсков.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Пресслужба Пригожина поширила першу його заяву після заколоту

Відносно Пригожина порушена кримінальна справа про організацію заколоту.

23 червня очільник «вагнерівців» заявив про нібито завдані по тилах угруповання ракетні удари з боку регулярної армії Росії. Після цього він оголосив, що 25 тисяч бойовиків вирушають у похід на Москву, щоб притягнути до відповідальності керівництво міністерства оборони Росії.

За добу угрупованню вдалося фактично взяти під контроль Ростов-на-Дону і, ймовірно, Воронеж.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Я називаю його Женя». Історія знайомства Лукашенка та Пригожина

Увечері 24 червня після переговорів між Пригожиним та фактичним правителем Білорусі Олександром Лукашенком просування колон «Вагнера» до Москви було зупинене.

26 червня президент Росії Володимир Путін у зверненні до росіян заявив, нібито бойовиків угруповання «Вагнера» спробували «підступно використати». При цьому Путін подякував найманцям, які «ухвалили єдино правильне рішення» і «зупинилися біля останньої межі». Він запропонував їм укласти контракт із міністерством оборони Росії, повернутися до родин чи піти до Білорусі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Путіну потрібні сили ПВК «Вагнер», але без Пригожина – ISW