Головний прокурор МКС відповів, чи вірить він в арешт Путіна

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан

Міжнародний кримінальний суд (МКС) не може самостійно реалізувати ордер на арешт, для цього необхідна воля держав, які ратифікували Римський статут. Про це в Гаазі 8 жовтня, відповідаючи на запитання українських журналістів про можливість затримання російського лідера Володимира Путіна, сказав головний прокурор МКС Карім Хан, повідомила кореспондентка Радіо Свобода.

«Виконання (ордера на арешт) не залежить від мене. Це залежить від держав. Політична ситуація часто також важлива для реалізації оперативних рішень, що ведуть до арештів», – сказав Хан.

Головний прокурор МКС додав, що у деякі попередні ордери цього суду також не вірили, але зрештою арешти відбувалися: «Люди думали: ну що це за нісенітниця? Є документ, аркуш паперу, який ви можете розірвати, який ви можете викинути. Як це може якось вплинути на армію, на могутню людину, у якої є розвідувальні служби, у якої, знаєте, є сили, у якої є гроші? Правда в тому, що хоч би як це розглядали на той час як марність, ці папірці вважали сильними, бо вони ґрунтувалися на доказах і були підписані суддями, незалежними суддями міжнародних судів. І ці могутні люди бачили суди зсередини. Вони постали перед суддями».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський на зустрічі з прокурором МКС: важливо не допустити ігнорування ордерів суду

17 березня 2023 року Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт російського президента Володимира Путіна та уповноваженої при президенті Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Це рішення ухвалене у зв’язку з імовірною відповідальністю за воєнний злочин – незаконну депортацію дітей.

3 вересня російський лідер Володимир Путін їздив до Монголії, де зустрівся з президентом країни Ухнагійном Хурелсухом в Улан-Баторі. Це була перша поїздка Путіна до країни-члена МКС після того, як суд видав ордер на його арешт у березні 2023 року через депортацію українських дітей.

Речник монгольського уряду заявив, що його країна не може заарештувати Путіна через енергетичну залежність.

Через це міністерство закордонних справ України 12 вересня оголосило демарш монгольській стороні на зустрічі з генеральною директоркою департаменту Європи й Африки МЗС Монголії Ганхуурай Баттунгалаг, яка прибула до Києва з Улан-Батора на виклик української сторони, повідомила пресслужба українського МЗС.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МЗС: Монголії оголосили демарш через відмову арештувати Путіна за ордером МКС