Екссудді з Криму, який переслідував прихильників Джемілєва, загрожує до 15 років в’язниці – прокуратура

У прокуратурі вказали, що обвинувачений незаконно притягнув до адміністративної відповідальності трьох кримськотатарських активістів та призначив покарання у вигляді штрафу

Прокуратура АРК та Севастополя направила до суду кримінальне провадження щодо колишнього українського судді з Білогірського району Криму за звинуваченням у державній зраді, повідомляє пресслужба відомства.

Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.

У прокуратурі вказали, що обвинувачений після російської окупації Криму зрадив присязі на вірність народу України і перейшов на службу до судових органів Росії.

«Перебуваючи на посаді, обвинувачений незаконно притягнув до адміністративної відповідальності трьох кримськотатарських активістів та призначив покарання у вигляді штрафу від 5 до 10 тисяч рублів. Окрім цього, «суддя», незаконно керуючись законодавством РФ, притягнув одного з активістів до кримінальної відповідальності, засудивши до 1 року позбавлення волі», – мовиться у повідомленні відомства.

У прокуратурі стверджують, що зазначені кримчани «брали участь у подіях 3 травня 2014 року, коли кримськотатарські активісти перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та ін., виступаючи проти окупації Криму та незаконної заборони в’їзду на півострів Голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські силовики затримали в окупованому Криму свідка захисту у «справі Джемілєва»

Прокуратура не називає імені та прізвища обвинуваченого. Чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа і захотів залишитися анонімним, повідомив проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії, що це Вахтанг Чубабрія. Крим.Реалії звернулися за коментарем до обвинуваченого, однак не отримали відповіді – телефони його нинішнього місця роботи в Криму мовчать.

У 2010 році Чубабрія, будучи головою Білогірського районної суду АР Крим, був нагороджений званням «Заслужений юрист Автономної Республіки Крим».

Після анексії Криму Чубабрія працював у підконтрольному Росії Білогірському районному суді Криму, однак зараз він не входить до складу суду. На сайті так званого «уряду» окупованого Криму зазначено, що наразі момент Вахтанг Чубабрія є начальником управління правового забезпечення «Державного комітету з державної реєстрації та кадастру».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупований Крим: обвинувачення у «справі Джемілєва» не надало захисту речові докази, засідання суду перенесли

Управління Слідчого комітету Росії в Криму 13 квітня 2020 року висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського Кримінального кодексу: «перетин держкордону Росії іноземним громадянином, в’їзд якому в Росію не дозволений, вчинений групою осіб за попередньою змовою (частина 3 статті 322 КК Росії); недбале зберігання вогнепальної зброї, що створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (статті 224 КК Росії); незаконне придбання і зберігання боєприпасів (частина 1 статті 222 КК Росії)».

Мустафа Джемілєв заявляв, що має намір «довести абсурдність звинувачень російської сторони» в Європейському суді з прав людини у тих кримінальних справах, які порушені проти нього в окупованому Криму.