Прокуратура: російські військові розстріляли двох полонених бійців ЗСУ біля Селидового

Прокуратура нагадує, що вбивство полонених є порушенням Женевських конвенції й кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин

Українські правоохоронці зафіксували ще один випадок розстрілу російськими військами полонених бійців Сил оборони, повідомляє Офіс генерального прокурора 21 жовтня.

За оперативними даними відомства, російські військові захопили двох українських військовослужбовців у полон у Покровському районі Донеччини вдень 18 жовтня.

«Окупанти, які штурмували лісопосадку поблизу міста Селидове, поклали беззбройних військовополонених обличчям донизу. Вони утримували їх в такому положенні, притискаючи ногами до землі, а через деякий час розстріляли впритул з автоматичної зброї», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Костін: страти українських військовополонених є цілеспрямованою політикою РФ

Прокуратура нагадує, що вбивство полонених є порушенням Женевських конвенції й кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Генеральний прокурор Андрій Костін 15 жовтня назвав вбивство українських військовослужбовців у полоні цілеспрямованою політикою РФ.

Повідомлення про вбивства, тортури й жорстоке поводження з українськими військовополоненими надходять регулярно. Загалом українські правоохоронні органи мають інформацію про вбивство щонайменше 93 українських військовополонених російськими солдатами, повідомив 4 жовтня представник ОГП Юрій Бєлоусов.

Читайте також: ОГП: на Бахмутському напрямку сили РФ розстріляли, ймовірно, пораненого бійця ЗСУ, розпочато розслідування

За його словами, 80% випадків страт українських військовополонених зафіксовано у 2024 році, але тенденція стала з’являтися в листопаді 2023 року, коли «відбулися зміни у ставленні військовослужбовців РФ до наших військовополонених у гірший бік».

Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявляє, що спостерігає збільшення кількості страт російськими військовими українських військовополонених, і наголошує, що російські командири, ймовірно, «потурають, заохочують або прямо наказують» здійснювати розстріли.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Звільнення Буткевича: як Росія судила військового і правозахисника та чому його повернення так сколихнуло суспільство