Виховательці навчально-реабілітаційного центру повідомили про підозру через побої учениці – прокуратура

У прокуратурі додали, що слідчі дії тривають, жінку відсторонили від виконання службових обов’язків

Виховательці одного з навчально-реабілітаційних центрів Львівщини повідомили про підозру, заявили 7 жовтня в Офісі генерального прокурора. Їй інкримінують умисне нанесення побоїв і вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю неповнолітній.

«За даними слідства, вихователька, перебуваючи у кабінеті за своїм місцем роботи, побила ученицю навчально-реабілітаційного центру. Попередньо, між ними виник раптовий конфлікт, в ході якого підозрювана нанесла біля десяти ударів по тілу потерпілої предметом, схожим на указку. Після того, обороняючись, дівчинка вибила з її рук предмет, яким її били. Проте жінка на цьому не зупинилася і штовхнула ученицю на диван, де продовжила бити дитину долонею. Внаслідок таких дій потерпілій було завдано фізичного болю», – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі додали, що слідчі дії тривають, жінку відсторонили від виконання службових обов’язків.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Справа про можливе сексуальне насильство над вихованцями інтернату. Що кажуть у закладі?

Раніше сьогодні в ОГП повідомили, що в рамках розслідування за фактами знущання над вихованцями навчально-реабілітаційного центру на Львівщині, початого у кінці вересня, вивчать і відео побиття дитини, оприлюднене в ЗМІ.

7 жовтня журналісти видання «Українська правда. Життя» повідомили, що отримали у розпорядження відео жорстокого поводження з дітьми й застосування до них фізичної сили у навчально-реабілітаційному центрі.

В ОГП зазначили, що у кримінальному провадженні вже допитали 46 осіб, «проведено обшуки, реалізовано тимчасові доступи до речей і документів та призначено судові експертизи».

Дітей, які могли стати потерпілими від насильницьких дій, переведено до іншого закладу, додали в прокуратурі й нагадали, що директор навчально-реабілітаційного центру відсторонений від виконання службових обов’язків.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Насильство над дітьми в навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині: в ОГП розповіли про хід розслідування

«Досудове розслідування за фактами вчинення побоїв і мордування та сексуального насильства триває (ст. 126, 153 КК України). Орган досудового розслідування – ГСУ Нацполіції у Львівській області, процесуальне керівництво – ювенальні прокурори Львівської обласної прокуратури», – повідомили в ОГП.

Наприкінці вересня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що отримав відомості щодо можливого здійснення фізичного, психологічного і сексуального насильства щодо дітей директором навчально-реабілітаційного закладу на Львівщині.

Йдеться про Великолюбінський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр (комунальний заклад Львівської облради).

Пізніше правоохоронці відкрили кримінальне провадження за заявами вихованців, а голова Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що на час проведення перевірки керівника закладу відсторонили.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Діти з реабілітаційного центру на Львівщині рік скаржилися на знущання – чому їх не захистили?