НБУ наполягатиме на повторній націоналізації «Приватбанку» в разі потреби – Рожкова

Скасування націоналізації також змінить механізм, за допомогою якого держава передала банку 155 мільярдів гривень на докапіталізацію, вважає заступник голови НБУ

Національний банк України наполягатиме на повторній націоналізації «Приватбанку», якщо суд скасує ухвалене в 2016 році рішення про його націоналізацію, заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв’ю Reuters.

За її словами, скасування націоналізації призведе до зриву фінансування на 3,9 мільярда доларів за програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом і похитне довіру інвесторів. Скасування націоналізації також змінить механізм, за допомогою якого держава передала банку 155 мільярдів гривень на докапіталізацію, вважає Рожкова.

«Тоді банк залишиться без капіталу. Ми як регулятор фінансового сектору ухвалимо рішення відповідно до закону: стаття 56 закону говорить нам, що ми повинні оголосити такий банк неплатоспроможним», – наголосила Рожкова.

Повернення «Приватбанку» державі є кращим варіантом, враховуючи роль цієї фінансової установи в економіці, передає слова заступника голови НБУ агенція Reuters.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Член команди Зеленського пропонує повернути Коломойському 2 млрд доларів «взаємозаліком»

Шостий апеляційний адміністративний суд Києва 13 травня відхилив апеляцію Національного банку України на рішення Окружного адміністративного суду щодо перевірки «Приватбанку» напередодні націоналізації, повідомляє НБУ.

Цим рішенням Окружний адміністративний суд задовольнив позов кіпрської компанії Triantal Investments і скасував розпорядження НБУ щодо проведення інвестиційної перевірки «Приватбанку», яка в 2016 році стала підставою для рішення про націоналізацію фінансової установи.