ОП підготував поправки до закону «про особливий статус Донбасу», а не новий законопроєкт – Гармаш

Офіс президента України підготував поправки до вже існуючого законопроекту про «особливий статус окремих районів Донбасу», а не новий законопроект. Про це в ефірі проєкту Радіо Свобода Радіо Донбас.Реалії заявив представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі в Мінську Сергій Гармаш.

Він зазначив, що главу офісу президента неправильно зрозуміли.

«Або журналісти, або глава офісу президента неправильно висловився. Я думаю, що це непорозуміння. На минулому тижні на засіданні Тристоронньої контактної групи ми розглядали поправки до 10-ї статті нині діючого прийнятого закону «про особливий статус», в яких дійсно, першим пунктом йде імплементація «формули Штайнмаєра», – заявив Гармаш.

17 червня глава офісу президента України Андрій Єрмак в інтерв'ю сайту Lb.ua заявив, що «українська делегація представила перший закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» з імплементованою «формулою Штайнмаєра».

За його словами, законопроект обговорюватимуть з представниками ОРДЛО, яких ввела до свого складу українська делегація в Тристоронньої контактній групі.

9 червня в Офісі президента України повідомили, що до переговорів Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі вперше залучили представників окремих районів Донецької та Луганської областей. На засіданні Донеччину представляють журналісти Денис Казанський та Сергій Гармаш, які в 2014 році були змушені залишити Донецьк. Луганську область представляють юрист, голова Міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво» Вадим Горан та лікар Костянтин Лібстер.

Так званий «представник «ЛНР» у політичній підгрупі в ТКГ Родіон Мірошник в інтерв’ю сепаратистським ЗМІ заявив, що так звані «республіки», Росія та ОБСЄ не сприймають призначених Києвом представників Донбасу як учасників переговорів.

6 травня голова Офісу президента України Андрій Єрмак запропонував залучити до роботи в підгрупах Тристоронньої контактної групи переселенців «як запрошених осіб, які представляють окремі райони Донецької та Луганської областей». Водночас Єрмак наголосив на неприпустимості жодних переговорів із представниками «невизнаних квазідержавних утворень».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Програми «народних республік» писалися в Кремлі в відділі Рапопорта – журналісти, які вивчали зламану пошту помічника Суркова (рос.)

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 000 до 13 200 людей.