У Варшаві до Дня війська польського на параді показали, як трансформується армія – фото

Урочистою ходою в параді пройшли понад 2 тисячі військових, в тому числі 100 солдатів союзників – США, Британії та Румунії.

У Варшаві з нагоди Дня війська польського пройшов масштабний і видовищний військовий парад.

Щороку 15 серпня країна відзначає переможний момент Варшавської битви. 104 роки тому польські солдати з союзниками – військовими Української Народної Республіки зупинили більшовиків і Польща захистила свою незалежність. Цю історичну подію ще назвались «Диво на Віслі».

Саме вздовж Вісли сьогодні пройшов військовий парад.

Понад 200 зразків найсучаснішої техніки, зокрема танки Abrams, транспортери Rosomak і Borsuk, гарматні гаубиці Krab і К9, реактивні пускові установки Himars та протиповітряні комплекси Patriot – це лише частина техніки, яку сьогодні побачили під час параду.


Також у небо піднялися 80 літаків, зокрема, F-35, які фактично не помітні для радарів. Цих винищувачів на озброєнні Польща ще немає, але до кінця року повинна отримати перші. Тож над Варшавою пролетіли два американські F-35.

Ще відбувся стрибок десантників-парашутистів з прапором Польщі.

Урочистою ходою в параді пройшли понад 2 тисячі військових, в тому числі 100 солдатів союзників – США, Британії та Румунії.

Під час виступу президент Польщі наголосив, що слід робити висновки з того, що відчується в Україні і озброюватися ще більше і краще.

«Робимо висновки з того, що відбувається довкола нашої країни, з війни, яку Росія розвʼязала проти України, напавши на незалежну, вільну країну, вбиваючи людей, нищачи інфраструктуру, нищачи життя наших сусідів з України. Ми робимо простий висновок, мусимо так озброїтися, так убезпечитися, збудувати потенціал так, щоб ніхто ніколи не наважився на нас напасти», – наголосив Анджей Дуда.


Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш під час промови наголосив, що Варшава мусить бути готова на різні сценарії, саме тому країна озброюється найкращими і найсучаснішими зразками.

«Ми усвідомлюємо, що загроза є найбільшою за останні десятиліття, саме тому триває трансформація польської армії, найважливішим із завдань якої є створення армії безпілотних військ», – сказав міністр.


Попри понад 30-градусну спеку, за військовим парадом спостерігали тисячі поляків і туристів. Люди приходили цілими родинами. День армії у Польщі є вихідним.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Apache, F-35 і не тільки. Як і чим Польща зміцнює своє військо за час великої війни Росії проти України