МЗС: Польща порушить тему Волинської трагедії у першому розділі переговорів щодо членства України в ЄС

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський під час візиту до України. Київ, 22 грудня 2023 року

Польща має намір порушити тему «складної історії» у відносинах із Україною, зокрема питання щодо проведення ексгумацій польських жертв Волинської трагедії, вже у першому переговорному розділі про членство між Україною і ЄС, повідомив заступник міністра закордонних справ Польщі Владислав Теофіл Бартошевський в ефірі Polsat News заявив.

«Першим розділом переговорів щодо вступу України до ЄС буде верховенство права та правосуддя. У рамках цього, безумовно, обговорюватиметься питання щодо здійснення ексгумацій (польських жертв Волинської трагедії – ред.)»,– заявив Бартошевський.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна і Польща – партнери чи суперники. Чому польські фермери не хочуть бачити українські харчі на європейському ринку?

Він додав: «якщо цей розділ не буде закрито, то Україна не просунеться в наступних розділах».

Як підкреслив заступник глави польської дипломатії, можливість проведення ексгумацій польських жертв і їх гідного поховання «абсолютно очевидна в нашій (європейській – ред.) культурі».

«Ми не шантажуємо Україну, ми просто говоримо, що вони повинні поводитися за європейськими правилами», – наголосив Бартошевський.

Він висловив думку, що «Варшава врешті дійде згоди щодо цього у відносинах із Києвом».

«Ми не хочемо помсти, ми не вимагаємо покарання, ми просто хочемо гідного поховання наших предків», – наголосив заступник глави МЗС Польщі.

Cвоєю чергою міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в ефірі TOK FM у понеділок також заявив, що «потреба гідного поховання жертв Волинського злочину є питанням європейського культурного коду, що сягає античних часів, і також є християнським обов’язком».

Відповідаючи на запитання, чи без вирішення проблеми ексгумацій польських жертв Волинської трагедії Україна не зможе приєднатися до ЄС, Сікорський підкреслив, що приєднання України до ЄС є «дуже складним процесом».

Раніше прем’єр-міністр країни Дональд Туск зазначав, що співпраця Польщі з Україною та її підтримка «вимагають особливих інструментів і повної емпатії, викликаної війною та героїзмом України», повідомила кореспондентка Радіо Свобода.

Тема Волинської трагедії є однією із суперечливих в українсько-польських відносинах. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін відрізняються.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ігор Юхновський. Цитати