У Варшаві стартує кінофестиваль Ukraina! 9. Festiwal Filmowy, де покажуть кілька стрічок про кримських татар

Постер кінофестивалю у Варшаві

Близько 60 фільмів за тиждень буде показано на Ukraina! 9. Festiwal Filmowy у Варшаві, повідомляє 21 жовтня кореспондентка Радіо Свобода.

Це єдиний у Польщі захід, повністю присвячений українському кіно. Покази відбуватимуться на трьох локаціях. Глядачі та члени журі побачать найновіші українські художні, документальні, короткометражні та анімаційні стрічки, а також роботи, відзначені нагородами міжнародних фестивалів.

Цього року фестиваль включає три основні конкурсні секції: конкурс документальних, ігрових та короткометражних фільмів.

Однією з найважливіших подій, за словами організаторів, стане секція, присвячена кримським татарам. Цьогоріч минула 10-та річниця окупації Криму і 80-ті роковини депортації кримських татар радянським режимом. На фестивалі покажуть кілька стрічок про кримських татар, зокрема, документальний фільм «Тиха депортація». Це реальні історії сімох кримських татар, авторами фільму є співробітники Радіо Свобода.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Празі відбувся показ фільму Крим.Реалії «Тиха депортація» про тиск Росії на кримських татар

За словами української акторки і члена журі Римми Зюбіної, багато стрічок, представлених на фестивалі, розпочали знімати ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну: «Приміром, буде фільм «Редакція», в якому я знімалася. Ми знімали в 2021 році в Херсоні, біля Херсона, в Олешках. Локацій, у яких ми знімалися, вже не існує, вони розбомблені росіянами».

Римма Зюбіна

Українська акторка розповіла Радіо Свобода, що для участі як члена журі у цьому фестивалі вона відмовилася від ролі з хорошим гонораром, бо каже, для неї це репутаційна історія, і вона важливіша ніж заробітки.

«Я потрапила на цей кінофестиваль у 2017 році, і мене вразило саме те, що цей фестиваль створюють поляки, організатори поляки, головні менеджери поляки, це не лише якість «домашні радощі», це не українська спільнота, українська діаспора, важливо, що це саме польська історія. Це для мене більше ніж підтримка», – каже Зюбіна.

Відкриє фестиваль картина режисера Дмитра Мойсеєва «Сірі бджоли», яка цього року стала переможцем Одеського міжнародного кінофестивалю. Це історія про двох пенсіонерів, «ворогів дитинства», які лише вдвох залишилися жити в невеликому селі без електрики в «сірій зоні» поблизу лінії фронту.

Також упродовж тижня глядачі побачать фільм «Під вулканом» польського режисера Даміана Коцура. Цей фільм є претендентом від Польщі на здобуття премії «Оскар». Фільм розповідає про українську родину, яку війна застала на Тенерифе, і сімʼя з туристів в одну мить стає біженцями. Усі головні герої стрічки – українські актори.

А ще в програмі фільми «Степне» Марини Вроди (володар головного призу міжнародного кінофестивалю «Молодість») і «Конотопська відьма» Андрія Колесника.

Поряд із відомими іменами, свої роботи представлять молоді режисери, вони переважно беруть участь у конкурсній програмі в секції короткометражок. Режисерка з Маріуполя Аделіна Борець цьогоріч зробила два фільми, один із яких вона представить у Варшаві.

Аделіна Борець

«Увага, добрий пес!» – короткометражний ігровий фільм про головного героя Степана, який мріє померти від спокійної смерті, від старості під час війни, коли його оточують різні ситуації, люди і просто нерви, які створюють цей актуальний світ в Україні», – каже Аделіна.

У межах фестивалю відбудуться зустрічі з авторами фільмів, дискусії, фотовиставка і різні майстер-класи. Від жовтня до грудня фестиваль також відвідає з десяток найбільших міст Польщі.

Your browser doesn’t support HTML5

Втрачений дім і пошук ідентифікації. Docudays про війну і долі людей