У Польщі передали до суду справу про плакат «Путін, наведи лад з Україною»

Прапор СРСР і плакат з написом «Путіне, наведи лад з Україною і Брюсселем, і з нашими урядовцями» на акції польських фермерів. Ґожичкі, 20 лютого 2024 року

Польська прокуратура передала до суду справу щодо фермерів, які під час протестів проти безмитного імпорту української агропродукції вивісили на своєму тракторі плакат із закликом до російського президента Володимира Путіна «розібратися» з Україною, Брюсселем, польською владою та радянським прапором. Про це повідомляє телеканал TVN24.

Прокурор звинуватив Петра Г. та його дочку Агату у публічному вихвалянні військової агресії проти України, передає польське агентство PAP з посиланням на окружну прокуратуру міста Глівіце.

Спочатку прокуратура звинувачувала їх у публічній демонстрації тоталітарної символіки. Фермер і його дочка відкидали звинувачення, але згодом визнали провину і погодилися прийняти те покарання, яке запросить у суді прокуратура.

Під час акції польських фермерів 20 лютого один із протестувальників у Водзіславському повіті Сілезького воєводства причепив на трактор прапор Радянського Союзу і плакат із закликом до Путіна «навести лад» в Україні та Брюсселі. Поліція Польщі одразу затримала протестувальника і порушила проти нього кримінальне провадження.

У Міністерстві закордонних справ Польщі тоді заявили про стурбованість через цей плакат, оскільки «подібні дії виставляють у поганому світлі Польщу – країну, яка першою допомогла Україні». У польському МЗС вважають, що це «спроба захоплення аграрного протестного руху радикальними і безвідповідальними групами, які, можливо, є під впливом російської агентури».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Чорна невдячність» та «розуміння». Якими бачать українсько-польські відносини в Києві та Варшаві?