«Якщо Україна не переможе Путіна, Росія піде далі» – польський політик

«За нашим східним кордоном точиться війна. Ми знаємо і ми свідомі того, що якщо Україна не переможе Путіна, якщо Україна здасться, тоді Путін піде далі», – Беата Шидло

Колишній прем’єр-міністр Польщі, заступниця голови владної партії «Право і справедливість» (Prawo i Sprawiedliwość) Беата Шидло вважає, що президента РФ Володимира Путіна «потрібно зупинити в його агресії проти України».

«За нашим східним кордоном точиться війна. Ми знаємо і ми свідомі того, що якщо Україна не переможе Путіна, якщо Україна здасться, тоді Путін піде далі», – заявила Шидло під час передвиборчих дебатів у Варшаві (вибори до парламенту Польщі відбудуться 15 жовтня 2023 року – ред.).

При цьому політик додала, що «Польща усвідомлює, що потрібно підтримувати Україну, але це має спиратись на здорові принципи».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Випробування зерном. Чи пройдуть його Україна і Польща, зберігши партнерство?

На її думку «настала пора, коли слово «безпека» з’являється весь час».

«Кожен із нас, зустрічаючись зі знайомими, говорить про безпеку. Сьогодні безпека – це найважливіше», – додала Беата.

15 вересня Єврокомісія, попри заклики сусідніх з Україною держав ЄС, не продовжила дію обмежувальних заходів, якими заборонявся агроімпорт української пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшника до п’яти держав Євросоюзу, що межують із Україною.

Водночас Словаччина, Польща й Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Говорити як «друзі». Дуда заявив про готовність до переговорів з Зеленським

Україна зі свого боку подала до Світової організації торгівлі (СОТ) позови проти цих країн.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 19 вересня заявив, що уряд України пропонує ЄС та країнам-сусідам – Польщі, Угорщині, Словаччині – компроміс щодо української агропродукції. За його словами, українська сторона «буде надавати ЄС та сусідам митні дані щодо експорту визначених товарів та збирати дані про кінцевий пункт відправлень у системі електронної черги».

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус 22 вересня заявив, що готовий обговорювати з Україною постачання зерна, якщо «будуть захищені інтереси польського фермера і українське зерно не потрапить до Польщі».

19 вересня президент України Володимир Зеленський, виступаючи на засіданні Генеральної асамблеї ООН, згадав про суперечку з деякими країнами ЄС щодо українського зерна, заявивши, що вони «влаштовують політичний театр» і «допомагають підготувати сцену для московського актора».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Раптова криза у відносинах України і Польщі здивувала не лише Захід. Що далі?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Відбулись «певні зміни» у ставленні польського суспільства до України – Рау