Затриманий у Польщі громадянин України зізнався в роботі на спецслужби РФ – Сікорський

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський

Затриманий у Польщі за підозрою в готуванні диверсій українець мав плани підпалити фабрику, МЗС країни анонсувало офіційні рішення, пов’язані з цією справою. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський розповів в ефірі TVN24, що затриманий зізнався, що діяв за завданням російських спецслужб.

«У нас є інші подібні підпали по всій Європі, і ми знаємо про плани Росії щодо подальших підпалів. Завтра я оголошуватиму рішення МЗС, пов’язані з цією справою», – сказав польський міністр.

За даними польського видання Wyborcza, затриманий громадянин України – Сергій С. 1973 року народження. Він родом із Одеси, але з січня 2024 року жив із дружиною у Німеччині. За даними видання, він став 17-ю затриманою Агентством внутрішньої безпеки (ABW) Польщі особою, яку завербували через телеграм. На допиті він пояснив справу так – «диявол спокушав мене».

Громадянина України затримали 31 січня, а через два дні заарештували. ABW оголосила, що він мав намір «підпалити у місті Вроцлаві об’єкти, розташовані у безпосередній близькості від елементів інфраструктури стратегічного значення". Як пише Wyborcza, Сергій С. зізнався в намірі підпалити лакофарбову фабрику у Вроцлаві і уклав угоду з прокуратурою, але суд не погодився з угодою між ним та обвинуваченням, вважаючи запропоноване покарання, три роки ув’язнення, надто м’яким.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Польщі за підозрою у диверсіях на замовлення Росії заарештували 9 осіб

21 травня прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив про арешт дев’яти осіб, серед яких були громадяни України, Білорусі та Польщі, які підозрювалися у скоєнні диверсій на замовлення російських спецслужб. За словами Туска, йдеться про спробу підпалу заводу з виробництва фарб у Вроцлаві, диверсії в Литві та підпал складу IКЕА.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що за короткий термін у країні сталося п’ять чи шість серйозних пожеж. «Це спроба дестабілізувати ситуацію у Польщі дією зовнішніх факторів», – заявив президент. Голова польського Бюро національної безпеки Яцек Сев’єра припустив, що до того, що відбувається, можуть бути причетними іноземні спецслужби.

Влада Польщі та інших європейських держав упродовж року неодноразово повідомляла про арешт імовірних російських диверсантів. Російська влада не коментувала цю інформацію.