Поліція про вчорашнє «мінування» по всій Україні: більшість повідомлень надійшла з російських IP-адрес

Правоохоронці опрацювали понад 2000 викликів, переважно це інформація про мінування адмінбудівель. Фото ілюстративне

Правоохоронці перевірили об’єкти, щодо яких вчора надійшли повідомлення про замінування, – всі вони виявились неправдивими.

Як повідомляє у телеграмі пресслужба Нацполіція, більшість повідомлень надійшла з російських IP-адрес, опрацьовано понад 2000 викликів, переважно це інформація про мінування адмінбудівель.

«Такі повідомлення – це почерк російських спецслужб, якими вони ведуть проти України гібридну війну, намагаючись спричинити масову паніку та виснажити систему державних та правоохоронних органів», – зазначають у поліції.

За фактом завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян порушені кримінальні провадження за ст. 259 Кримінального кодексу України.

14 жовтня органи влади, школи, бізнес-центри, готелі, редакції (в тому числі Радіо Свобода), посольства та інші об’єкти та відомства по всій Україні масово отримали лист з повідомленням про «загрозу терористичного акту» та «замінування». Проводилась евакуація.

Читайте також: Листи про «мінування» по всій Україні. Відправник просить вважати «винними» авторок розслідування Радіо Свобода про спецслужби РФ

Лист підписала особа, яка назвала себе представником «терористичної групи», за назвою однойменного телеграм-каналу антиукраїнського спрямування, в якому поширюються заклики палити авто українських військових та переслідувати військовослужбовців Територіальних центрів комплектування (ТЦК). Редакція не називає його ім’я та назву «групи» з безпекових та етичних міркувань.

У листі з погрозами, який розіслали сотням організацій, згадуються журналістки Радіо Свобода Ірина Сисак та Валерія Єгошина, а також фрілансерка Юлія Химерик, на яких відправники «покладають провину» у підривах, які нібито готуються.

Нещодавно на платформах Радіо Свобода вийшло розслідування авторства цих журналісток, про те, як російські спецслужби вербують українців (у тому числі неповнолітніх) за гроші для підпалів автомобілів українських військових, в тому числі працівників ТЦК.

Президент Радіо Свобода Стівен Капус заявив: «Нам відомо, що три наші журналістки згадуються у масово розісланих електронних листах з погрозами про замінування. Ці журналістки нещодавно опублікували розслідування про те, як російські спецслужби вербують підлітків для здійснення підпалів автомобілів українських військових. Ми не можемо пояснити мотивацію цих обурливих погроз. Ми не піддаємося залякуванням і підтримуємо наших журналістів, які продовжуватимуть інформувати українську аудиторію безстрашно та неупереджено. Ми також готові усіляко співпрацювати з органами влади в їхніх розслідуваннях».

Як з’ясували «Схеми» (Радіо Свобода), особа з такими установчими даними, як у відправника листа з погрозами, проживає в окупованому Росією Криму та має паспорт РФ.

У пресслужбі СБУ повідомили «Схемам», що «випадок із масовою розсилкою повідомлень про фейкові мінування варто розглядати через призму ІПСО (психологічна операція), спрямованої на поширення панічних настроїв у громадян нашої держави».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Небезпечний тренд: ФСБ вербує українських дітей для підпалів авто ЗСУ