«Спроба перехопити порядок денний напередодні Саміту миру», – Подоляк про заяву Путіна щодо припинення вогню

Також Михайло Подоляк вважає, що Росія намагається добитися того, щоб у глобальному інформаційному просторі домінувала не тільки інформація про проведення Саміту, а й пропозиція Кремля

Володимир Путін заявив про умови припинення вогню напередодні Саміту миру, який відбудеться в 15-16 червня у Швейцарії, для того, щоб перехопити порядок денний. Таку думку в ефірі Радіо Свобода (Свобода.Live) висловив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

«Це спроба перехопити порядок денний, глобальний, безумовно, напередодні Саміту, щоб наряду з тим, що будуть обговорювати в Швейцарії, обговорювали і заяву Путіна», – каже Подоляк.

Також він вважає, що цією заявою Росія намагається добитися того, щоб у глобальному інформаційному просторі домінувала не тільки інформація про проведення Саміту, а й пропозиція Кремля:

«Я маю на увазі, як це буде доноситись пропагандою російською, і не більше того… Є розуміння, чому понад 80 країн зібралися, є розуміння того, як ця війна має завершитися, тобто що таке справедливий фінал війни, що таке повернення до міжнародного права. І щоб не це домінувало у глобальному інформаційному просторі, а домінували дві точки зору. І ось є пропозиція Росії, яка виглядає наступним чином».

Читайте також: Зеленський відреагував на заяву Путіна, заявивши про «відродження нацизму»

Саму ж заяву радник Офісу президента України вважає не пропозицією, а ультимативною вимогою.

«Ви маєте відмовитись від суб’єктності, повністю від суверенітету. Ви маєте відмовитись від можливості самозахисту, тобто не вступати в жодні альянси, від армії. Там, до речі, ще були пункти, вони сьогодні також прозвучали. І це говорить про те, що це калькована промова, те саме, що говорилось на початку війни: демілітаризація, денацифікація і так далі і тому подібне, як начебто не було двох років і трьох місяців війни», – каже Подоляк.

Раніше Володимир Путін заявив, що Москва нібито припинить вогонь і буде готова розпочати мирні переговори, як тільки Україна повністю виведе війська з Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей і заявить про відмову від вступу до НАТО.

Президент України Володимир Зеленський вже відреагував на заяву президента РФ Володимира Путіна про умови припинення вогню, назвавши її «відродженням нацизму».