У Міноборони кажуть, що ввели в експлуатацію перший підземний шпиталь для ЗСУ

Міністерство оборони ввело в експлуатацію перший підземний стабілізаційний пункт для Збройних сил України

Міністерство оборони ввело в експлуатацію перший підземний стабілізаційний пункт для Збройних сил України, в якому щодоби можуть надавати допомогу понад 100 пораненим, йдеться у повідомленні пресслужби відомства.

«Підземний госпіталь для надання первинної медичної допомоги і стабілізації стану воїнів після поранення став першим в межах масштабного проєкту, який реалізовується Міноборони у координації з Медичними силами «Схід», Загалом проєкт передбачає будівництво понад два десятки підземних стабпунктів», – кажуть у відомстві.

Відомо, що перший такий стабпункт розташований поблизу лінії фронту та призначений для надання медичної допомоги українським захисникам у максимально безпечних умовах.

У Міноборони уточнили, що госпіталь побудований на базі шести збільшених сталевих бункерів, кожен з яких має довжину 7,6 метра та діаметр 2,5 метра. Для забезпечення функціонування об'єкта встановлені системи вентиляції, водопостачання, водовідведення та альтернативні джерела живлення.

«Такі підземні стабпункти є критично важливими для збереження життів наших військових. В умовах інтенсивних бойових дій ми маємо забезпечити максимальний захист і швидку медичну допомогу нашим героям. Це перший крок у рамках масштабного проєкту, який зміцнить нашу медичну інфраструктуру та дозволить ще ефективніше підтримувати захисників на передовій», – підкреслив міністр оборони Рустем Умєров.

У пресслужбі уточнили, що з метою «додаткового захисту» стабілізаційний пункт оснащений системами радіоелектронної боротьби (РЕБ).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Доба з турнікетом: як Україні наповнити фронт евакуаційними машинами, щоб поранені не втрачали кінцівки і життя

За словами виконувача обов'язків командира Медичних сил «Схід» Романа Кузєва, новий підземний госпіталь є «найкращим із наявних стабілізаційних пунктів».

«Тут є можливість надавати медичну допомогу понад 100 пацієнтам щодоби, рятуючи сотні життів українських військових. Сподіваюся, що кількість таких об’єктів буде зростати», – зазначив він.

Підземний госпіталь складається з двох повноцінних операційних блоків, двох реанімаційних блоків, робочого приміщення та модуля відпочинку для медичного персоналу. Він оснащений сучасним медичним обладнанням, включаючи кисневі концентратори, апарати ШВЛ, кардіомонітори та дефібрилятори.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Військовий ЗСУ після поранення: де лікують, за чиї гроші і що таке «виведення поза штат»?