Бустерна доза вакцини Pfizer/BioNTech показала високу ефективність – дослідження

Компанії заявили, що в дослідженні, яке поки не було відрецензоване, взяли участь 10 000 людей у віці від 16 років і старші

Дослідження показало, що бустерна доза вакцини від COVID-19, розробленої компаніями Pfizer та BioNTech, відновлює ефективність захисту від вірусу до 95,6%, в тому числі від варіанту «Дельта», повідомляє Голос Америки.

Компанії заявили, що в дослідженні, яке поки не було відрецензоване, взяли участь 10 000 людей у віці від 16 років і старші. За підсумками випробувань було встановлено, що бустерне щеплення має сприятливий профіль безпеки.

Напередодні публікації даних Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів санкціонувало бустерні дози вакцин, розроблених компаніями Moderna і Johnson & Johnson, і заявило, що американці можуть вибрати в якості бустерної не ту вакцину, якою прищеплювалися спочатку.

Раніше регулятор санкціонував бустерні щеплення вакциною Pfizer / BioNTech для людей у віці старше 65 років і представників інших груп ризику. Додаткове щеплення рекомендують робити не раніше, ніж через шість місяців після первинної вакцинації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляшко про бустерне вакцинування: найімовірніше, воно буде

Як зазначає аналітик інвестиційної компанії Jefferies – Майкл Йі, результати випробувань підкріплюють аргументи про те, що бустери можуть допомогти в забезпеченні довгострокового захисту від симптоматичного перебігу хвороби.

Pfizer заявляла, що ефективність її двухкомпонентної вакцини з часом знижується: згідно з дослідженням компанії, через чотири місяці після введення другої дози захист знижується до 84 відсотків з пікового значення 96 відсотків.

Компанії заявили, що найближчим часом представлять докладні результати дослідження для рецензованої публікації в FDA, Європейське агентство з лікарських засобів та інші регулюючі органи.

Американські та європейські регулятори вже санкціонували третю дозу вакцини Pfizer-BioNTech і Moderna для пацієнтів з ослабленою імунною системою.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Бустерне щеплення: для яких вакцин, кому і для чого?

На початку жовтня Європейське агентство з лікарських засобів заявило, що так звані бустерні щеплення «можуть розглядатися як мінімум через шість місяців після другої дози для людей у віці 18 років і старших». Втім, чи вдаватися до бустерного щеплення, лишається на розсуд країн-членів ЄС.

Не чекаючи на рекомендацію регулятора ЄС, почали ревакцинацію третьою дозою в Ірландії, Італії, Німеччині та Франції.

Бустерні дози також отримують мешканці Великої Британії, США, Ізраїлю та деяких інших країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ про третю дозу вакцин: чекаємо результатів наукових досліджень

Проти кампанії ревакцинації виступає Всесвітня організація охорони здоров’я. ВООЗ наголошує, що наразі недостатньо доказів необхідності додаткових щеплень – вакцинація двома дозами вже показала свою ефективність у зниженні рівня госпіталізації та смертності від COVID-19.

У ВООЗ нагадують, що додаткові дози вакцини потрібно передати країнам, де чимало людей не отримали навіть першого щеплення, а вірус поширюється і може мутувати у небезпечніші штами.