Вибухи у Лівані: угорська розвідка опитала гендиректора компанії, пов’язаної зі пейджерами

На фотографії, зробленій 18 вересня в південному передмісті Бейрута, видно залишки підірваних пейджерів.

Угорські спецслужби провели кілька інтерв’ю з генеральним директором компанії BAC Consulting, розташованої в Будапешті, пов’язаної зі вибухами пейджерів, які використовували члени угруповання «Хезболла» цього тижня, пише Reuters з посиланням на уряд Угорщини.

18 вересня повідомила тайванська компанія Gold Apollo, що модель пейджерів, використаних під час вибухів у Лівані, була виготовлена компанією BAC Consulting, додавши, що вона лише надала компанії ліцензію на свій бренд і не брала участі у виробництві пристроїв.

49-річна Крістіана Барсоні-Арсідіаконо, італійсько-угорський генеральна директорка і власниця BAC Consulting, сказала NBC News цього тижня, що компанія не робила пейджери і була «лише проміжною ланкою».

Читайте також: ABC News: операція з виробництва пейджерів, які вибухнули у Лівані, планувалася 15 років

18 вересня на півдні Лівану здетонували портативні радіоприймачі, які використовувалися угрупованням «Хезболла», яке США визнали терористичною організацією. Ці вибухи сталися наступного дня після одночасної детонації пейджерів бійців «Хезболли».

«Хезболла» й іранські ЗМІ звинуватили в тому, що сталося, Ізраїль. Влада Ізраїлю ці заяви не коментує.

18 вересня агентство Reuters із посиланням на джерела, одне з яких – високопоставлене джерело у ліванській службі безпеки, повідомило, що ізраїльська розвідка «Моссад» заклала вибухівку в п’ять тисяч пейджерів, імпортованих угрупованням «Хезболла», за кілька місяців до вибухів.

За словами джерела, три тисячі пейджерів вибухнули, коли на них було надіслано закодоване повідомлення, що одночасно активувало вибухівку. Раніше представник «Хезболли» припустив, що пейджери були з вірусом, який міг спровокувати їхнє нагрівання, а потім вибух.

ЄС засудив серію вибухів у Лівані, а голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель назвав ситуацію «надзвичайно тривожною».

У Держдепі США, коментуючи вибухи в Лівані, заявили, що «для будь-якої країни є прийнятною практикою захищати себе шляхом боротьби з терористичними організаціями, які атакують і мають намір атакувати, але цивільні особи не є законною ціллю будь-якого типу військової чи іншої операції».