У Петербурзі євреям не дозволили вшанувати пам’ять жертв Голокосту

Пам’ятник «Формула скорботи» на місці масових розстрілів євреїв у місті Пушкіні, яке є адміністративною частиною Санкт-Петербурга

У Санкт-Петербурзі не дозволили провести щорічну жалобну церемонію пам’яті жертв Голокосту. Про це повідомив у соцмережах її організатор, Петербурзький єврейський громадський центр. Церемонія планувалася на 6 жовтня, але адміністрація Пушкінського району Петербурга відмовила громаді, пославшись на коронавірусні обмеження.

Відмова підписана заступником голови адміністрації району Володимиром Львовим, повідомляє видання «Фонтанка». Він вказує на ухвалу міського уряду про заборону на проведення публічних заходів та їх відвідування громадянами до 31 грудня 2024 року – якщо інше не передбачено Росспоживнаглядом. Але в 2022 та 2023 роках церемонію не забороняли, зазначає «Ротонда».

Єврейський громадський центр закликав тих, хто хоче вшанувати пам’ять загиблих, прийти до пам’ятника самостійно, «щоб запалити поминальну свічку, прочитати молитву, за традицією покласти камінчик до підніжжя меморіалу».

Your browser doesn’t support HTML5

Виставка «Хтось був сусідом: Вибір, людська поведінка та Голокост» у виставковому центрі «Бабин Яр» (відео)

Жалобна акція пам’яті євреїв Пушкіна, знищених гітлерівцями в 1941 році, проводиться щороку в першу неділю жовтня біля пам’ятника «Формула скорботи» на місці масових розстрілів у центрі міста Пушкіна, що входить до адміністративного складу Санкт-Петербурга. Після окупації Пушкіна нацисти в місті за кілька днів знищили всіх євреїв, які не встигли евакуюватися, – близько 800 людей.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Президент України вшанував пам’ять жертв Бабиного Яру