У Кремлі назвали «голослівним» рішення ЄСПЛ у справі про отруєння Литвиненка

На питання, чи погодяться у Кремлі з вердиктом, Пєсков зазначив: «Ми не готові прислухатися до таких рішень»

У Кремлі вважають «голослівним» рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), який визнав Росію відповідальною за вбивство колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка.

«Навряд чи ЄСПЛ володіє якимись повноваженнями, технологічними можливостями володіти інформацією з цього приводу», – цитує російське агентство «Интерфакс» речника президента Росії Сергія Пєскова.

За його словами, «досі немає жодних результатів цього розслідування, тому робити такі твердження, як мінімум, голослівно».

На питання, чи погодяться у Кремлі з вердиктом, Пєсков зазначив: «Ми не готові прислухатися до таких рішень».

Європейський суд із прав людини визнав Росію відповідальною за вбивство у Великій Британії в 2006 році Олександра Литвиненка, колишнього співробітника російських спецслужб, який помер в Лондоні від отруєння радіоактивним полонієм. Рішення ЄСПЛ було ухвалене за позовом вдови Литвиненка, Марини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава МВС Британії заявила, що Лондон зробить все можливе, щоб протистояти російській загрозі

Литвиненко, колишній співробітник ФСБ, емігрував до Великої Британії, де виступав із різкою критикою президента Росії Володимира Путіна і російської влади.

У ході розслідування було встановлено, що він був отруєний полонієм, а відношення до його отруєння мали, зокрема, колишній офіцер КДБ Андрій Луговий (нині депутат Держдуми Росії) і підприємець Дмитро Ковтун, що діяли, ймовірно, за вказівкою Кремля.

Суд визнав, що, поза сумнівом, вбивство скоїли Ковтун і Луговий, і що при отруєнні Литвиненка вони діяли як агенти Російської держави.

Як Луговий і Ковтун, так і офіційна Москва заперечують причетність до загибелі Литвиненка.

ЄСПЛ постановив, що Росія має виплатити заявниці 122,5 тисячі євро моральних збитків і судових витрат, але відмовив у відшкодуванні так званих штрафних збитків.