Пентагон: «пересидіти» боротьбу України з російською агресією – це не варіант

У Пентагоні наголошують, що «результати боротьби України з агресією Путіна визначатимуть глобальну безпеку на десятиліття вперед»

Міністерство оборони США повідомило про створення нових коаліцій спроможностей в межах Контактної групи з питань оборони України, чиє чергове засідання відбулося 23 січня.

«Ми вже сформували коаліції можливостей, зосереджених на ВПС України, артилерії, морській безпеці, наземній протиповітряній обороні, розмінуванні та інформаційних технологіях. Сьогодні (23.01.2024 – ред.) Німеччина оголосила, що очолить коаліцію бронетехніки, а Латвія – коаліцію безпілотників», – заявила помічниця міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селеста Волландер.

Описуючи роль Сполучених Штатів в існуючих коаліціях, посадовиця Пентагону наголосила, що разом із Данією й Нідерландами країна продовжує виконувати свою роль в авіакоаліції, а також – разом із Францією – посилюють спроможності України, котрі стосуються артилерії та боєприпасів до неї.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Потужна підтримка триватиме». У Міноборони повідомили про підсумки засідання «Рамштайн»

«Ми продовжуємо чути від цієї коаліції про більш нагальну, додаткову підтримку, щоб допомогти збройним силам України досягти прогресу на полі бою. І ми активізували спільні зусилля для формування довгострокової безпеки України…. Вони підтримуватимуть і поглиблюватимуть безпекову допомогу в наступні роки, тісно співпрацюючи з Україною, щоб створити грізну бойову силу, здатну захистити від майбутніх загроз з боку Москви та стримати їх», – зазначила чиновниця.

Коментуючи рішучість з півсотні країн, об’єднаних у так званий Рамштайн-формат, надалі допомагати Україні, Волландер наголосила, що «результати боротьби України з агресією Путіна визначатимуть глобальну безпеку на десятиліття вперед».

«Усі країни, які сьогодні (23.01.2024 – ред.) зібралися, це знають. І всі вони знають, що «пересидіти» – це не варіант… Якщо ми не зможемо протистояти війні за вибором Путіна, агресори та автократи в усьому світі осміляться… І, як зазначив міністр Остін, ми відмовляємося жити у світі, де тирани вирішують, які країни можна знищити… Тому ми, як і раніше, сповнені рішучості відстоювати безпечну та суверенну Україну, яка може захистити себе та стримати подальшу російську агресію… Наші союзники та партнери продемонстрували вражаючу рішучість і прагнення», – резюмувала Волландер.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Путін поїде в Північну Корею на запрошення Кім Чен Ина

Контактна група з питань оборони України виділила загалом понад 80 мільярдів доларів військової допомоги Україні від початку російського вторгнення.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Німеччина вперше надасть Україні багатоцільові гелікоптери Sea King – Пісторіус