Пашинян: конфлікт у Карабаху не має дипломатичного розв’язання

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян

Конфлікт у Нагірному Карабасі не має дипломатичного розв’язання. З такою заявою 21 жовтня виступив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

«Наші наступні дії – це боротьба до кінця, в ім’я прав нашого народу», – заявив він під час прямого ефіру на своїй сторінці у фейсбуці. Пашинян закликав мерів організувати добровільні загони, а населення «взяти зброю в руки».

Помічник президента Азербайджану Хікмет Гаджієв заявив, що слова Пашиняна свідчать про небажання Єревана врегулювати конфлікт шляхом переговорів.

Your browser doesn’t support HTML5

Війну на Донбасі змінить Нагірний Карабах? | Донбас Реалії

Заява Пашиняна пролунала на тлі переговорів про розв’язання вірменсько-азербайджанського конфлікту, які тривають. Президент Вірменії Армен Саркісян вирушив із візитом до Брюсселя, де зустрінеться з представниками НАТО і Євросоюзу.

Міністри закордонних справ Азербайджану і Вірменії тим часом прибули на переговори до Москви. Там вони окремо зустрілися з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і обговорили умови припинення вогню в Нагірному Карабасі.

Світові лідери закликають сторони конфлікту до припинення вогню. Але Баку і Єреван 21 жовтня повідомили про продовження обстрілів. Етнічні вірмени, які контролюють більшу частину Нагірного Карабаху, заявили, що з кінця вересня в боях загинули понад 800 вірменських військових. Азербайджан свої втрати не розкриває.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Conflict Intelligence Team стверджує, що в Нагірному Карабасі воюють найманці з Сирії

Група Conflict Intelligence Team заявила 21 жовтня, що знайшла підтвердження того, що на боці Азербайджану воюють сирійські найманці. Раніше про це говорив президент Франції, світові ЗМІ і російські військові. Баку і Анкара ці повідомлення відкидають.

Конфлікт у Нагірному Карабасі і прилеглих до нього районах Азербайджану, які з початку 1990-х років контролювали підтримувані Єреваном етнічні вірменські сили, загострився наприкінці вересня. Азербайджан розпочав масштабний наступ із метою відновити контроль над приблизно 20% своєї міжнародно визнаної території. Про повну підтримку дій Баку заявила Туреччина.

Сторони вже двічі погоджували припинення вогню, але майже одразу після цього заявляли про порушення домовленостей. Бойові дії в Нагірному Карабасі і прилеглих районах тривають.