Ордер на арешт Путіна: влада ПАР каже, що «усвідомлює свої юридичні зобов’язання»

«Ми як уряд усвідомлюємо свої юридичні зобов’язання», – речник президента ПАР Вінсент Магвеня. На архівному фото президент Росії Володимир Путін

Уряд Південно-Африканської Республіки «взяв до відома» рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) видати ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна, повідомляє видання Reuters.

«Ми як уряд усвідомлюємо свої юридичні зобов’язання», – заявив речник президента ПАР Вінсент Магвеня.

Він також додав, що ПАР відсьогодні до саміту БРІКС, до якого входить і Росія, продовжуватиме співпрацювати з відповідними зацікавленими сторонами.

Очікувалося, що президент Росії відвідає Південно-Африканську Республіку в серпні 2023 року для участі в саміті лідерів країн БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай та ПАР), проте нині офіційного підтвердження цієї інформації немає.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Зарплатний Майдан у Мелітополі». Чи є у РФ ресурси на окуповані території?

«ПАР має дуже сильне бажанням, щоб (російсько-українську війну – ред.) було вирішено мирним шляхом переговорів», – зазначив Магвеня.

Раніше німецькі медіа поширили заяву міністра юстиції Німеччини Марка Бушманна щодо ордеру Міжнародного кримінального суду (МКС) на арешт Путіна.

Він заявив, що, якщо МКС звернеться до «Інтерполу» з метою втілення ордеру в життя, німецькі правоохоронці повинні будуть заарештувати Путіна в разі його приїзду до країни і передати його МКС.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «На Путіна повісили табличку, що він воєнний злочинець». Експерти про ордер на арешт Путіна

17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт російського президента Володимира Путіна та уповноваженої при президенті Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Це рішення ухвалено у зв'язку з ймовірною відповідальністю за воєнний злочин – незаконна депортація дітей.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Путін підписав закон про покарання за «дискредитацію» всіх учасників війни в Україні, у тому числі вагнерівців