CБУ: у Києві затримали жінку, яка координувала паліїв військових автомобілів

За даними СБУ, задокументовано, що жінка давала прямі інструкції щодо виготовлення саморобних запалювальних пристроїв, якими мали знищувати автомобілі військових.

У Києві затримали жінку, яка координувала дії паліїв військових автомобілів, повідомляє у телеграмі Служба безпеки України.

За відомства, резидентка (старша агентка), яка перебувала на прямому зв’язку із співробітником російського ГРУ, займалася координацією підпалювачів і допомагала їм проводити підривну діяльність у Києві – задокументовано, що жінка давала прямі інструкції щодо виготовлення саморобних запалювальних пристроїв, якими мали знищувати автомобілі військових.

У СБУ кажуть, що для викриття резидентки українська спецслужба задіяла свого «подвійного агента» – жителя Києва, якого українська спецслужба викрила на підготовці до одного з підпалів, чоловік пішов на співпрацю зі СБУ і допоміг задокументувати підривну діяльність фігурантки. Напередодні повідомлялось про затримання у Києві підозрюваного у підпалах військових авто.

Правоохоронці зазначають, що жінка особисто намагалася зняти на відео один із підпалів, який мав вчинити «подвійний агент», саме тоді її затримали – на місці події оперативники вилучили саморобний запалювальний пристрій та мобільний телефон із доказами підривної діяльності.

Слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Жінка перебуває під вартою.

У СБУ кажуть, що за задумом агресора знищення військових автомобілів мало призвести до розхитування суспільно-політичної обстановки в Україні на користь РФ.

На початку серпня начальник карного розшуку Національної поліції Вадим Дзюбинський розповів в ефірі телемарафону, що українські правоохоронні органи розкрили 59 фактів підпалів автомобілів військовослужбовців і викрили 68 осіб, підозрюваних у скоєнні цих злочинів. За його словами, найбільше підпалів авто зафіксовано у Києві, Одесі, Дніпрі і Харкові.

Читайте також: У Харкові та області зафіксовано близько 40 випадків підпалів авто військових – ОВА

У червні Національна поліція повідомляла, що російські спецслужби з метою дестабілізації ситуації в Україні заохочували неповнолітніх за гроші палити автомобілі військовослужбовців ЗСУ.