The Insider: зразки аналізів отруєного схожою на «Новачок» речовиною Ґебрева зникли з фінської лабораторії

Замах на Ґебрева стався в кінці квітня 2015 року

Зразки аналізів болгарського торговця зброєю Еміліана Ґебрева, ймовірно, отруєного нервово-паралітичною речовиною, схожою на російський «Новачок», зникли з фінської лабораторії VERIFIN – пишуть у спільному розслідуванні видання The Insider і група Bellingcat.

Перші дослідження фінської лабораторії показали, що Ґебрева намагалися отруїти бойовою отруйною фосфорорганічною речовиною. Вона заборонена як хімічна зброя.

Після отруєння в березні 2018 року в британському Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії стало ясно, що цією речовиною може бути розроблений в СРСР «Новачок».

Для того, щоб довести отруєння Ґебрева «Новачком», необхідно провести нові тести з його зразками. Однак лабораторія не змогла ні повернути їх, ні сказати, куди вони зникли, йдеться в публікації The Insider.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як нервово-паралітичні агенти впливають на організм

Замах на Ґебрева стався в кінці квітня 2015 року. Через два місяці зразки аналізів відправили в VERIFIN – одну з п’яти лабораторій в Європі, акредитованих Організацією із заборони хімічної зброї.

Лабораторія повинна була зберігати матеріали протягом п’яти років – до 18 червня 2020 року.

Після замаху у Великій Британії на Скрипаля Ґебрев припустив, що проти нього використовували таку ж отруйну речовину. З лютого 2019 року підприємець почав контактувати з фінською лабораторією з проханням продовжити термін зберігання біоматеріалів у зв’язку з продовженням слідства. Листи Ґебрева є в розпорядженні The Insider.

Відповіді на прохання про продовження термінів зберігання бізнесмен так і не отримав.

1 вересня 2020 року прокуратура Болгарії повідомила, що зупинила розслідування замаху на Ґебрева. В іншому випадку спливли б визначені для слідства терміни і справу довелося б закрити.

Згідно з даними слідства, підозрюваними в замаху на Ґебрева є росіяни Сергій Федотов, Сергій Павлов та Георгій Горшков. За твердженням групи розслідувачів Bellingcat, під цими іменами можуть ховатися офіцери російської військової розвідки – генерал-майор Денис Сергєєв, Сергій Лютенко і Петро Борисов.

The Insider публікує відео, на якому, ймовірно, Денис Сергєєв наносить якусь речовину на ручки автомобіля Ґебрева на підземному паркінгу.

Сергєєв згодом міг брати участь у замаху на колишнього начальника кадрової служби ГРУ Сергія Скрипаля, припускають розслідувачі.

Після отруєння російського опозиціонера Олексія Навального його лікарі з берлінської клініки «Шаріте» запитували у болгарських колег зразки аналізів Ґебрева. Про отримання відповіді з Болгарії поки що невідомо.

Москва свою причетність до можливих отруєнь бойовими хімічними речовинами завжди відкидала.

Server error

Oops, as you can see, this is not what we wanted to show you! This URL has been sent to our support web team to look into it immediately. Our apologies.

Будь ласка, використайте пошук