Суд Польщі видав ордер на арешт судді, який утік до Білорусі

Томаш Шмідт

Окружний суд Варшави видав ордер на арешт юриста Томаша Шмідта, який раніше втік із Польщі. Його звинувачують у передаванні секретних даних розвідкам Росії та Білорусі. У травні Шмідт поїхав до Білорусі та попросив там про політичний притулок.

У Польщі Шмідт працював суддею Воєводського адміністративного суду Варшави. Ще раніше він обіймав посаду директора юридичного відділу у Національній раді юстиції. Він втратив посаду після суддівського скандалу у 2019 році. Тоді його дружину викрили як людину, яка публікує в інтернеті компромат на суддів, які виступають проти судової реформи, влаштованої владною партією. Скандал призвів до відставки заступника міністра юстиції та кількох суддів.

6 травня Шмідт, приїхавши до Мінська, дав пресконференцію, на якій заявив, що висловлює протест проти політики Польщі щодо Росії та Білорусі та просить притулку у білоруської влади. За його словами, вдома він зазнавав переслідувань та погроз «за самостійну політичну позицію». Відеозапис його заяви був переданий російським телебаченням, повідомив «Голос Америки».

8 травня прокуратура Польщі порушила проти Шмідта справу про шпигунство. На думку прокуратури, Шмідт передавав іноземним спецслужбам секретну інформацію. Він був оголошений у національний розшук, заочно заарештований та позбавлений суддівської недоторканності. Однак Інтерпол відмовився видати міжнародний ордер на арешт Шмідта на запит польської влади, оскільки вважав його переслідування політичним.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Польщі оголосили в розшук суддю, який утік до Білорусі

У новій постанові Національної прокуратури Польщі йдеться: «Зібрані докази однозначно вказують на те, що Томаш Шмідт брав участь у гібридній війні, яку Білорусь та Російська Федерація вели проти Польщі, беручи участь у пропагандистських програмах білоруських та російських державних ЗМІ, розповсюджуючи заяви через свої заяви через свої соціальні мережі, в тому числі російськомовні, що зображують Польщу як залежну особу в міжнародних відносинах. Намагався спровокувати конфлікт із Росією та Білоруссю, чим діяв на шкоду Польській Республіці».

З таким ордером Томаша Шмідта може бути заарештовано в будь-якій країні Євросоюзу й передано польській владі. У Польщі за звинуваченням у шпигунстві йому може загрожувати позбавлення волі від восьми років до довічного.