Звіт ООН: українські військовополонені зазнають катувань та жорстокого поводження на всіх етапах полону в РФ

Акція на підтримку українських військовополонених, 17 березня 2024 року

Російська влада піддає українських військовополонених широкомасштабним і систематичним катуванням та жорстокому поводженню на всіх етапах полону. Про це йдеться у звіті управління Верховного комісара ООН з прав людини, опублікованому 1 жовтня.

Детальні свідчення про катування або жорстоке поводження під час тримання під вартою в РФ надали 169 зі 174 українських військовополонених, опитаних управлінням Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) з березня 2023 року, коли УВКПЛ опублікувало спеціальну доповідь про поводження з військовополоненими. Їхні свідчення були підтверджені іншими джерелами інформації.

Як зазначають в організації, українські військовополонені розповідали про жорстокі побиття, ураження електричним струмом, сексуальне насильство, удушення, тривале перебування у напружених положеннях, примусові надмірні фізичні навантаження, позбавлення сну, імітацію страти, погрози насильством та приниження.

«Катування та інші форми жорстокого поводження були поширені під час допитів та на всіх етапах полону, зокрема під час процедур прийому, щоденних процедур інтернування, а також внаслідок жахливих умов інтернування. Цілі групи українських військовополонених регулярно піддавалися цим зловживанням у різних місцях утримання в багатьох регіонах на окупованій території України та РФ, демонструючи схожі моделі жорстокості», – йдеться у звіті.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Катування полонених в РФ є широко розповсюдженими і мають систематичний характер – Комісія ООН

В ООН звертають увагу на те, що у багатьох із задокументованих випадків тортур або жорстокого поводження брали участь різні державні установи, що часто свідчить про значний рівень координації між ними. Звичайний характер жорстокого поводження, яке відбувалося щодня або щотижня, також свідчило про обізнаність наглядачів установи.

«Українські військовополонені розповідали, що в кількох випадках, коли сторонні посадові особи відвідували місця утримання, тортури та жорстоке поводження тимчасово припинялися, а умови покращувалися, що свідчить про те, що посадові особи, відповідальні за заклади, могли припинити тортури та жорстоке поводження, коли це було необхідно», – повідомляється в звіті.

Публічні особи в РФ відкрито закликали до нелюдського поводження та навіть до страти українських військовополонених, часто використовуючи дегуманні терміни в публічному дискурсі та через державні ЗМІ, зауважують в організації.

Також, за даними ООН, із 205 російських військовополонених, опитаних з березня 2023 року, 104 зазнали тортур або жорстокого поводження з боку української влади на початкових етапах їхнього полону, включаючи жорстоке побиття, погрози смерті та фізичне насильство, і меншою мірою ураження електричним струмом. Однак майже у всіх випадках катування та жорстоке поводження припинялися, коли в’язні прибували до офіційних місць інтернування, де умови в цілому відповідали міжнародним стандартам.

У червні Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) повідомляла, що кожен з 600 цивільних або військовополонених, що були звільнені з російського полону, розповіли про катування та жорстоке поводження.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна заявляє про 14 тисяч випадків тортур в російському полоні. Як це зупинити