Росія назвала резолюцію ООН щодо масових вбивств у Сребрениці «однобокою»

Виступаючи на засіданні 30 квітня, постійний представник Росії в ООН Василь Небензя назвав проєкт документу «політично зарядженим»

Представник Росії на засіданні Ради безпеки ООН розкритикував проєкт резолюції щодо масових вбивств боснійських мусульман у Сребрениці 1995 року, поданий Німеччиною і Руандою.

Виступаючи на засіданні 30 квітня, постійний представник Росії в ООН Василь Небензя назвав проєкт документу «однобоким», «політично зарядженим», таким, що не сприяє «міжнаціональному примиренню в Боснії і Герцеговині».

Події в Сребрениці, в ході якої в 1995 році боснійські серби вбили понад вісім тисяч беззбройних чоловіків і хлопчиків – боснійських мусульман, були визнані геноцидом міжнародними судами в Гаазі. За звинуваченням у масових розправах були засуджені вищі офіцери армії й політичні лідери боснійських сербів – деякі отримали довічні терміни.

У Боснії і Герцеговині, половину якої – Республіку Сербську – і зараз контролюють боснійські серби, законодавчо заборонено заперечувати геноцид у Сребрениці. Незважаючи на це, у квітні 2024 року парламент Республіки Сербської затвердив доповідь, яка заперечує геноцид у Сребрениці, а проросійський лідер боснійських сербів Мілорад Додік публічно заявив, що злочин у Сребрениці не є геноцидом.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лідер боснійських сербів Додік закликав до приєднання Республіки Сербської до Сербії

Виступаючи на мітингу проти резолюції ООН, на який вийшли тисячі боснійських сербів, Додік повторив погрозу, що Республіка Сербська відокремиться від Боснії і Герцеговини у разі ухвалення резолюції.

Сербія також виступає проти резолюції. «Західні держави мають намір ухвалити на Генасамблеї ООН резолюцію про геноцид, за допомогою якої хочуть скасувати Республіку Сербську і вимагати від неї військових репарацій», – говорив президент Сербії Александр Вучич наприкінці березня 2024 року.

Проєкт резолюції передбачає, що з 2025 року 11 липня буде оголошене Міжнародним днем пам’яті про геноцид у Сребрениці. Проєкт також засуджує заперечення геноциду і прославлення людей, засуджених за воєнні злочини, злочини проти людяності й геноцид. Проєкт розглянуть на Генасамблеї ООН на початку травня 2024 року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Парламент Республіки Сербської схвалив доповідь про заперечення геноциду в Сребрениці