В ООН закликають запобігти діям, які можуть підштовхнути Близький Схід до «краю прірви»

Антоніу Гутерріш закликав усіх до «максимальної стриманості» і «активно працювати над деескалацією в регіоні задля встановлення довгострокового миру та стабільності для всіх»

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш розкритикував удар ізраїльської армії по Бейруту і вбивство політичного лідера «Хамасу» Ісмаїла Ханії в Тегерані.

«Атаки по південній частині Бейрута та в Тегерані є небезпечною ескалацією в той момент, коли всі зусилля мають бути спрямовані на припинення вогню в Газі, звільнення всіх ізраїльських заручників, збільшення гуманітарної допомоги для палестинців в Газі і повернення до спокою в Лівані і за «блакитною лінією», – заявив його представник Стефан Дюжаррік у середу, 31 липня.

За його словами, Гутерріш закликав усіх до «максимальної стриманості» і «активно працювати над деескалацією в регіоні задля встановлення довгострокового миру та стабільності для всіх».

«Міжнародна спільнота повинна працювати разом, щоб терміново запобігти будь-яким діям, які можуть підштовхнути весь Близький Схід до краю прірви, що матиме руйнівний вплив на цивільне населення. Шлях до цього лежить через просування всеосяжних дипломатичних дій для регіональної деескалації», – йдеться у заяві.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ризики великої війни на Близькому Сході зростають після вбивства лідера «Хамасу»

Вранці 31 липня Іран заявив, що Ісмаїл Ханія був убитий 31 липня в Тегерані під час рейду, в проведенні якого Іран звинуватив Ізраїль і який викликав побоювання розширення конфлікту на Близькому Сході.

Корпус вартових ісламської революції заявив, що розслідує напад, у результаті якого загинув 62-річний Ханія, який перебував у Тегерані для участі в церемонії інавгурації нового президента Ірану Масуда Пезешкіана 30 липня.

«Хамас» підтвердив цю новину у своєму Telegram-каналі 31 липня, заявивши, що Ханія був убитий під час «повітряного удару по його резиденції в Тегерані».

Раніше 30 липня Ізраїль заявив про «ліквідацію» Фуада Шукра, командира бойовиків «Хезболли», який, як стверджують ізраїльтяни, стояв за ракетним обстрілом, в результаті якого загинули 12 ізраїльських молодих людей.

Після цього ізраїльський міністр оборони Йоав Галант заявив, що Ізраїль не прагне до ескалації війни, але готується до всіх сценаріїв.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Держдепартаменті США відреагували на вбивство лідера «Хамасу»