«Ми вже бачимо негативний вплив на світові ціни» – в ООН засудили атаки РФ на українські порти

Наслідки російської атаки в Одесі

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш різко засудив російські атаки на українську інфраструктуру поблизу портових міст Миколаєва та Одеси на півдні України. Про це 20 липня повідомляє агенція France-Presse.

«Ці атаки... мають вплив далеко за межі України. Ми вже бачимо негативний вплив на світові ціни на пшеницю та кукурудзу, що завдає шкоди всім, але особливо вразливим людям на глобальному півдні», – заявив від імені Ґутерріша його речник Стефан Дюжаррік.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Удар РФ по Миколаєву: кількість загиблих зросла

Російські війська в ніч на 19 липня завдали удару по півдню України, випустивши понад 60 повітряних цілей. Українські сили ППО знищили 13 «Калібрів», одну ракету Х-59 та 23 БПЛА. На Одещині війська РФ цілили в об’єкти інфраструктури, зокрема у зерновий та олійний термінали. Є також повідомлення про влучання в інфраструктурний об’єкт на Житомирщині та обстріли Миколаївщини. 12 людей постраждали на Одещині і двоє – на Миколаївщині.

Як уточнив міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський, російської атаки зазнали зернові термінали та портова інфраструктура в портах Одеса та Чорноморськ. У порту Чорноморська також були знищені 60 000 т зерна, яке мало бути завантажене на великотоннажне судно і відправлене зерновим коридором ще 60 днів тому, додав міністр.

Вночі 20 липня армія РФ знову атакувала південні області України – в Одесі і Миколаєві, за даними влади, є руйнування і 20 постраждалих, зокрема – п’ятеро дітей. Крім того, в Одесі загинула одна людина, в Миколаєві – двоє, подружжя літніх людей. За зведенням Повітряних сил ЗСУ, російські війська випустили загалом 19 крилатих ракет та 19 дронів-камікадзе.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Тема захисту чорноморських портів має бути винесена на порядок денний ООН – Подоляк