Омбудсмен прокоментував нову постанову Кабміну щодо депортованих дітей

Дмитро Лубінець вказав на те, що на окупованих територіях російські загарбники можуть вилучити дітей із родин або примусово перемістити їх «у будь-який момент»

Кабінет міністр ухвалив постанову «Про затвердження Порядку виявлення та повернення дітей, депортованих або примусово переміщених внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України», повідомив 15 травня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він зазначив, що постанова визначає взаємодію між органами, які працюють над пошуком, поверненням, соціальним захистом і реінтеграцією дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Важливо, що постанова визначає окрему категорію дітей, яка раніше була поза увагою органів влади: дітей, які перебувають під ризиком депортації. Фактично, такими є всі діти, які перебувають на ТОТ України», – заявив омбудсмен.

Читайте також: «На вибухи не реагують, думають про суїцид»: українські діти після російської депортації та окупації

Він вказав на те, що на окупованих територіях російські загарбники можуть вилучити дітей із родин або примусово перемістити їх «у будь-який момент». Приводом може стати відмова батьків чи опікунів дитини оформлювати російський паспорт чи віддавати дитину до школи з навчанням за російськими програмами.

«Відомі випадки, коли дітей вилучали через незгоду батьків відправляти їх на так зване «оздоровлення» до тимчасово окупованого Криму», – додав Лубінець.

Він уточнив, що постанова передбачає порядок взаємодії між його офісом, органами центральної та місцевої влади, Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими, Службою безпеки та Національним інформаційним бюро. Документ також довзоляє залучати інших юридичних осіб до повернення дітей, в тому числі громадські організації і благодійні фонди.

Читайте також: Україна передала Катару список з іменами понад 560 дітей, яких викрала Росія – Лубінець

«Офіс Омбудсмана буде відслідковувати практичну реалізацію виконання цієї постанови, адже на етапі її розробки ми подавали зауваження і пропозиції, низка з яких не були враховані в поточній редакції», – повідомив уповноважений із прав людини.

Постанову про Порядок виявлення та повернення дітей, депортованих або примусово переміщених внаслідок російської агресії Кабмін затвердив 14 травня.

Він також зауважив, що постанову розробляли в межах плану дій Bring Kids Back UA.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно. Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч».

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЮНІСЕФ: за час повномасштабної війни в Україні майже 2 000 дітей загинули або були поранені