Олімпіада-2024: три нагороди за день і 17-те місце в командному заліку. Результати 9-го дня

Це перше в історії золото України на Олімпійських іграх у стрибках у висоту

У дев’ятий змагальний день Україна виборола три нагороди – усі в легкій атлетиці.

Олімпійською чемпіонкою зі стрибків у висоту стала Ярослава Магучіх із результатом 2 метри. На таку ж висоту стрибнула й австралійка Нікола Оліслагерс, але використала більше спроб. Висота 2.02 метри не підкорилася жодній зі стрибунок, Магучіх намагалася стрибнути й на висоту 2.04 метри, але єдину спробу не реалізувала і завершила чемпіонський фінал.

Це перше в історії золото України на Олімпійських іграх у стрибках у висоту. До цього українські спортсмени виграли чотири «бронзи».

Українсько-австралійський п'єдестал у стрибках у висоту

Ще одною бронзовою призеркою стала Ірина Геращенко. Вона не підкорила планку 1.98 метра, тож з результатом 1.95 розділила третє місце разом з Елеанор Патеррсон з Австралії.

Одразу після медального виступу українок в стрибках у висоту Михайло Кохан здобув бронзову медаль в метанні молота. З результатом 79.39 м він став першим з 2016 року легкоатлетом-чоловіком, якому вдалося вибороти нагороду. Востаннє це вдавалося Богдану Бондаренку у 2016 році. А крім того, бронзова нагорода Кохана – друга в історії України саме в метанні молота.

Історична бронзова нагорода для України

Як Україна виступила в інших видах спорту в дев’ятий день?

Легка атлетика. Українська метальниця молота Ірина Климець не змогла виконати норматив – 73 метри й не пробилася до фіналу. Найкраща спроба українки – 66.95 метра. Це вже треті ігри для Климець, і втретє вона не долає кваліфікацію.

У втішні забіги пройшов бігун Олександр Погорілко. Дистанцію на 400 м він подолав із сьомим часом – 45.71 секунд, цього не вистачило, щоб кваліфікуватися до півфіналів напряму.

На українців чекають втішні забіги, які дозволять пробитися у півфінали

Схожа ситуація і в Анни Рижикової та Вікторії Ткачук, які представляють Україну на 400 метрів з бар’єрами. Рижикова пробігла за 55.13 секунд, а Ткачук – за 58.10 секунд, це показники, які не дозволили пройти в наступний етап. Тому 5 серпня виступатимуть у втішних забігах.

Кульова стрільба. Павло Коростильов побореться за нагороди у фіналі у стрільбі з малокаліберного пістолета. За підсумками двох частин кваліфікації (точність – 293 очки й швидкість – 294) він показав третій результат і увійшов до найкращої шістки. Ще один українець, Максим Городинець, показав у відборі восьмий результат і не зміг подолати кваліфікацію. Фінал відбудеться 5 серпня.

Веслувальний слалом. Вікторія Ус подолала другу кваліфікацію в каяк-кросі – новій дисципліні на Іграх-2024. Щоб пробитися до чвертьфіналу українці треба було у своєму квартеті фінішувати не нижче другої сходинки. Вікторія Ус попри невеликі відставання на старті, українська веслувальниця змогла наздогнати суперниць і показати другий результат. Для українки це вже третя дисципліна: у байдарці – не пройшла до фіналу, на каное – фінішувала 11-ю. Фінал – 5 серпня.

Черговий фінал зі спортивної гімнастики Україна завершує без нагород

Спортивна гімнастика. Одразу два українці виступили у фіналі опорного стрибка. За регламентом, спортсмени виконували по два стрибки, а середній бал був результатом, за яким і визначали переможців. Дебютант Ігор Назар Чепурний отримав 14.899 бала і це шостий результат. Радівілов, який в Лондоні-2012 став бронзовим призером на цьому снаряді, посів 8-му сходинку з оцінкою 14.166. Уже завтра, 5 серпня, відбудуться фінал у вправах на паралельних брусах, де виступатимуть Олег Верняєв та чинний чемпіон Європи Ілля Ковтун.

Бокс. Олександр Хижняк – у фіналі. Тож Україна гарантовано має золоту або срібну нагороду. У півфінальному двобої українець на характері переміг кубинця Арлена Лопеса. У першому раунді Лопес завдавав разючих контратак, тож, за рішенням суддів, перевагу була саме на його боці. Але Хижняку вдалося переломити бій і вирвати ще дві «трихвилинки». У фіналі, 7 серпня, українець битиметься з казахстанцем Оралбаєм.

Олександр Хижняк гарантував Україні ще одну нагороду

Велоспорт. Юлія Бірюкова у жіночих групових перегонах посіла 67-ме місце. Вона завершувала змагання в останній великій групі, яка доїжджала до фінішу за 11:24 хвилини після олімпійської чемпіонки Крістен Фолкнер з США. Раніше у гонці з роздільним стартом серед жінок Бірюкова була 27-ю.

Стендова стрільба. Ірина Маловічко за результатами двох днів кваліфікації вибила 113 очок. Це 24-й результат і вона не потрапляє до фіналу змагань.

БІЛЬШЕ

В активі України шість нагород:

  • «золото» Ярослави Магучіх (стрибку у висоту),
  • «золото» українських шпажисток (командний турнір),
  • «срібло» Сергія Куліша (кульова стрільба),
  • «бронза» Ольги Харлан (фехтування),
  • «бронза» Ірини Геращено (стрибки у висоту),
  • «бронза» Михайла Кохана (метання молота).


У командному медальному заліку Україна посідає сімнадцяте місце.

Уже 5 серпня українські спортсмени боротимуться за нагороди в спортивній гімнастиці (Ілля Ковтун та Олег Верняєв), стрільба (Павло Коростильов), веслування (Вікторія Ус).