ОГП: за фактом ймовірної страти українського військового силами РФ почали розслідування

Кримінальне провадження відкрите за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством

Офіс генерального прокурора повідомив про початок розслідування за фактом ймовірної страти українського військовослужбовця представниками російських збройних сил.

Кримінальне провадження відкрите за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

«17 вересня 2024 року в одному з Telegram-каналів опубліковано допис щодо ймовірної страти українського захисника представниками ЗС РФ у місті Новогродівка. На оприлюднених фото видно, що окупанти встромили меч у тіло військовослужбовця Сил оборони України. На зображенні у вбитого військовослужбовця відсутнє екіпірування і липка стрічка на одній із рук», – йдеться в повідомленні.

В ОГП повідомили, що досудове розслідування ведуть слідчі управлінь СБУ в Донецькій і Луганській областях.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець раніше сьогодні заявив про звернення до Міжнародного комітету Червоного Хреста й ООН через чергову страту силами РФ українського військовополоненого.

Омбудсмен наголосив, що такі показові страти направлені на деморалізацію українського суспільства.

Про випадки страти силами РФ українських військовополонених повідомляли раніше, зокрема у звітах міжнародних організацій.

В Офісі генпрокурора заявляли, що станом на квітень 27 кримінальних проваджень розслідується за фактами страти 61 українського військовополоненого.

В звіті Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, оприлюдненому 26 березня вказано, що Росія продовжує катувати та страчувати українських військовополонених.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Омбудсмен Лубінець: за страту військовополонених «буде суворе покарання»