Нобелівську премію з фізіології та медицини присудили за відкриття мікроРНК

Медаль лауреата Нобелівської премії, фото ілюстративне

Нобелівський комітет назвав імена володарів премії з фізіології та медицини 2024 року, ними стали науковці зі США Віктор Емброс і Гері Равкун.

Нагороду присудили за «відкриття мікроРНК та дослідження їхньої ролі у посттранскрипційному регулюванні експресії генів».

МікроРНК – це особливий клас коротких молекул рибонуклеїнової кислоти, РНК, які поряд з іншими молекулами визначають активність багатьох генів. У багатьох випадках саме від мікроРНК залежить, чи активний певний ген у тих чи інших клітинах організму.

У 2023 році Нобелівську премію в галузі медицини було присуджено Каталін Каріко та Дрю Вайсману за «відкриття в галузі модифікації основ нуклеїнових кислот, що дозволило розробити ефективні мРНК-вакцини від COVID-19».

Оголошення лауреатів премії в галузі фізіології та медицини відкриває нобелівський тиждень. 8 жовтня стануть відомі імена нобелівських лауреатів з фізики, 9 жовтня – з хімії, а 10 жовтня – з літератури. 11 жовтня в Осло назвуть лауреата премії миру, а 14 жовтня стане відомо, хто цього року отримав премію з економіки.

У кожній категорії грошова частина Нобелівської премії складає 11 мільйонів шведських крон (зараз це трохи більше 1 мільйона доларів США).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нобелівський фонд відмовився запрошувати послів РФ і Білорусі на вручення премій: коментар МЗС України