На місцевих виборах у колишній НДР високі результати має «Альтернатива для Німеччини»

Вибори в німецькій землі Тюрингія

У двох федеральних землях Східної Німеччини, Саксонії та Тюрингії, 1 вересня відбулися вибори депутатів земельних парламентів. В обох землях високу популярність мають правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини» та лівопопулістський «Союз Сари Вагенкнехт».

За даними екзитполів, опублікованих мовною компанією ARD після закриття дільниць, «Альтернатива для Німеччини» лідирує у Тюрингії: вона набирає 30,5% голосів, випереджаючи консервативний Християнсько-демократичний союз (ХДС) на шість пунктів. Владна в Німеччині Соціал-демократична партія, як очікується, отримає у ландтазі Тюрінгії лише сім місць. Якщо дані опитувань виявляться коректними, перемога в Тюрингії буде першою перемогою ультраправих на місцевих виборах у Німеччині з часів Другої світової війни.

У Саксонії «Альтернатива для Німеччини» трохи відстає від ХДС: за даними екзитполу ARD, там ХДС набирає 31,5% голосів, ультраправі – 30%.

Відомство з охорони конституції визнало тюрингське відділення «Альтернативи для Німеччини» однозначно правоекстремістським. Всі інші партії поки що відмовляються вступати з ним до коаліції, тому ймовірність їхнього приходу до виконавчої влади невелика. Але «Альтернатива для Німеччини» може отримати близько третини парламентських крісел, що призведе до кардинальної зміни політичного балансу в Тюрингії та зростання впливу партії на багато сфер суспільного життя. В останні чотири роки при владі в цій землі була коаліція із соціал-демократів (СДПН), Лівої партії та «Союзу 90-х/Зелені».

Голова регіонального відділення «Альтернативи для Німеччини» в Тюрінгії Бйорн Гекке – суперечлива постать у Німеччині. Раніше його оштрафували за використання забороненого нацистського гасла, проте він заперечував, що робив це свідомо. На виборчу дільницю 1 вересня Гекке приїхав на російському паркетнику «Нива», розробленому в 1970-х роках у СРСР.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Німеччині зростають ультраправі та ультраліві сили. Що це означає для України?