Японський індекс Nikkei впав на понад 12% – це найбільший обвал з 1987 року

Японські індекси падають протягом кількох останніх торгових сесій на тлі підвищення відсоткових ставок у країні і зміцнення єни після цього

Фондовий ринок Японії обвалився більш ніж на 12%, що стало найбільшим падінням з часів «чорного понеділка» 1987 року, пише 5 серпня Assosiated Press із посиланням на торгові дані. 19 жовтня 1987 року під час глобального обвалу фондових ринків японський індекс Nikkei пережив падіння майже на 15%.

Японські індекси падають протягом кількох останніх торгових сесій на тлі підвищення відсоткових ставок у країні і зміцнення єни після цього.

До закриття торгів на Токійській біржі 5 серпня Nikkei (ключовий індикатор, що включає акції 225 найбільших компаній Японії), знизився на 12,4% до попереднього закриття. 2 серпня він упав на 5,8%. За дві торгові сесії Nikkei на мінімумі втратив понад 18%: це найгірше дводенне падіння індексу за всю його історію, зазначає AP. Індекс TOPIX, до якого входять компанії з великою капіталізацією, до закриття торгів впав більш ніж на 12%, випливає з даних Bloomberg. Його падіння протягом трьох торгових сесій може стати найбільшим з 1959 року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нацбанк України зберіг облікову ставку на рівні 13%

Агентство зазначає, що причиною падіння став глобальний розпродаж акцій, який розпочався 2 серпня. Її спровокувало рішення Банку Японії підвищити ключову ставку з 0-0,1% до 0,25%. Це – друге підвищення з початку року.

Ще одним чинником падіння фондових ринків стали побоювання, що США можуть зіткнутися з рецесією, пише Reuters. 2 серпня був опублікований звіт про рівень зайнятості, який показав зростання безробіття у США до 4,3%. Аналітики Goldman Sachs оцінюють ймовірність рецесії у Сполучених Штатах протягом року 25%, JPMorgan – 50%.

На цьому тлі спостерігається падіння ринку криптовалют. Вартість біткоїна знизилася на 18%, впавши нижче за 50 тисяч доларів. Це максимальне добове падіння з 2021 року. Зниження вартості біткоїну почалося 4 серпня, різке падіння відбулося в ніч проти 5 серпня, коли ціна впала відразу на 11%.

Експерти пов’язують це з побоюваннями інвесторів щодо можливої рецесії у США, а також з геополітичною ситуацією на Близькому Сході. Інвестори по всьому світу масово позбавляються ризикових активів.

У США 5 серпня на початку торгів індекс Dow Jones Industrial Average впав більш ніж на 1000 пунктів.

Тайванська біржа Taiex впала на 8,4%, корейський індекс Kospi – на 8%. Індекс Мосбіржі на відкритті торгів упав до мінімуму з липня 2023 року. Падіння російського ринку акцій пов’язане як із глобальним розпродажем на ринках, так і зі зниженням цін на нафту, негативним для російських нафтових компаній, зазначають експерти, опитані російським виданням РБК.

Стамбульська фондова біржа оголосила про припинення торгів на фондовому ринку після того, як основний індекс знизився на 6,7%. Про це пише турецька інформаційна агенція Anadolu.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Офіційний курс уперше в історії перевищив 41 гривню за долар