Лідер перевороту в Нігері генерал Тчіані оголосив себе президентом

Генерал Омар Тчіані

Генерал Омар Тчіані, який очолював державний переворот у Нігері, оголосив себе президентом перехідного періоду. Заяву він зробив у ефірі національного телебачення. Повалений президент країни Мохамед Базум залишається під охороною у своїй резиденції.

У телевізійному зверненні Тчіані заявив, що причинами державного перевороту стали помилки уряду Базума, які загрожували національній безпеці країни, тяжке економічне становище та корупція.

Омар (Абдурахман) Тчіані був головою президентської гвардії з 2011 року, ще за попереднього президента Нігера Махамаду Ісуфу. Мохамед Базум був обраний президентом у 2021 році.

Заколот у Нігері розпочався 26 липня, коли президентська гвардія заблокувала Базума та родину в його резиденції. Спочатку офіс Базума поширив повідомлення, що ані армія, ані Національна гвардія не підтримали заколотників. Проте вже за кілька годин зʼявилися повідомлення, що Базум зміщений.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Нігері військові оголосили про усунення президента від влади

Як повідомляли джерела Jeune Afrique, приводом до заколоту міг стати намір Базума звільнити Тчіані.

Нігер – колишня французька колонія, одна з найбідніших країн Африки. Країна багата на природні ресурси. На її частку припадає 7% світових запасів урану.