Нідерланди надають близько 400 млн євро на реалізацію плану дій щодо безпілотників

За допомогою плану дій щодо безпілотників Нідерланди і Україна працюють разом над розробкою передових безпілотників і прискорюють виробництво успішних прототипів. Фото ілюстративне

Під час візиту до Харкова та Києва міністр оборони країни Рубен Брекельманс оголосив, що Нідерланди й надалі відіграватимуть провідну роль у підтримці України, виділивши близько 400 млн євро на реалізацію плану дій щодо безпілотників.

«Нідерланди раніше відігравали провідну роль у постачанні літаків F-16 і систем Patriot, і зараз ми продовжуємо це робити з сучасними безпілотниками, інвестуючи 400 мільйонів євро в план дій щодо безпілотників. Це стосується всіх видів сучасних безпілотників, які можуть бути використані для розвідки, оборони і нападу. Особливо в повітрі, а також на суші і на морі», – сказав Брекельманс, якого цитує пресслужба Міноборони країни.

За його словами, досвід, набутий в Україні, є додатковою цінністю для створення високоякісних технологій у Нідерландах.

«Якщо голландські знання і технології поєднати з українським досвідом на полі бою, це призведе до створення інноваційних та ефективних безпілотників. Вони дійсно можуть змінити ситуацію на полі бою, що швидко змінюється», – вважає міністр.

За допомогою плану дій щодо безпілотників Нідерланди і Україна працюють разом над розробкою передових безпілотників і прискорюють виробництво успішних прототипів. Майже половина з них виробляється в Нідерландах.

За даними міністерства, на сьогодні Нідерланди надали Україні близько 3,76 мільярда євро військової підтримки.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Перші літаки F-16 від Нідерландів вже доставлені до України – міністр оборони

Президент Володимир Зеленський 11 вересня заявив, що Україна має можливості збільшити власне виробництво дронів, але це потребує додаткового фінансування.

Коаліція дронів налічує 16 країн, серед яких – Велика Британія, Латвія, Австралія, Чехія, Данія, Франція, Естонія, Італія, Нова Зеландія, Канада, Литва, Нідерланди, Польща, Україна, Німеччина та Швеція.

Держави-члени коаліції працюють над постачанням різних типів безпілотників, таких як розвідувально-ударні безпілотники, безпілотні літальні апарати, керовані штучним інтелектом, і технології боротьби з дронами.