Нобелівську премію з хімії отримали дослідники білків

Зліва направо: Нобелівські лауреати Девід Бейкер, Деміс Гассабів та Джон Джампер

Нобелівську премію в галузі хімії 2024 року розділили між командою дослідників Демісом Гассабісом і Джоном Джампером та науковцем Девідом Бейкером. Всі вони вивчають білки, повідомляє Нобелівський комітет 9 жовтня.

За повідомленням комітету, премія цього року стосується білків як «геніальних хімічних інструментів життя».

«Деміс Гассабіс і Джон Джампер використали свою модель штучного інтелекту AlphaFold2 для розрахунку структури всіх людських білків. Вони також передбачили структуру практично всіх 200 мільйонів білків, які дослідники наразі виявили під час картографування організмів Землі», – заявляє комітет.

Організація додає, що Google DeepMind також зробив код AlphaFold2 загальнодоступним, і на жовтень 2024 року його використали понад два мільйони людей із 190 країн.

Читайте також: Нобелівську премію з фізики присудили за відкриття, які «дозволяють машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж»

Іншого лауреата, професора Університету Вашингтона у Сіетлі Девіда Бейкера відзначили за «комп’ютерний дизайн білка». Як пояснює комітет, у 2003 році він досягнув успіху в «майже неможливій задачі побудови абсолютно нових видів білків». Для цього його лабораторія використовує програмне забезпечення Rosetta.

«(Бейкер – ред.) також випустив код для Rosetta, тож світова дослідницька спільнота продовжила розробку цього програмного забезпечення, знаходячи нові сфери його застосування. Дослідницька група Бейкера створювала одне за іншим творчі білкові творіння, в тому числі білки, які можна використовувати як фармацевтичні препарати, вакцини, наноматеріали та крихітні сенсори», – йдеться в повідомленні.

У 2023 році Нобелівський комітет відзначив премією з хімії трьох науковців за «відкриття та синтез квантових точок».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нобелівську премію з фізіології та медицини присудили за відкриття мікроРНК