Компанія Neuralink отримала дозвіл на вживлення чипа в мозок другому добровольцю

Американський бізнесмен Ілон Маск на тлі логотипа компанії Neuralink

Компанія американського мільярдера Ілона Маска Neuralink отримала офіційний дозвіл медичної влади США вживити імплант у мозок другому добровольцю під час випробувань нової технології. За умовами дозволу компанія має врахувати недоліки, що виявилися під час першої операції. Другу операцію заплановано на червень, а до кінця року Neuralink сподівається провести 10 таких операцій.

Винахід Neuralink – це мікрокомпʼютер розміром як монета, який вживлюють людині в головний мозок. Він містить понад тисячу електродів, що зʼєднуються з мозком дротами, кожний із яких удесятеро тонший за людську волосину і може контролювати близько тисячі нейронів. Дослідження відбуваються на людях, паралізованих через травми або неврологічні захворювання. Якщо випробування будуть успішними, чип має повернути їм здатність рухатися або за власним бажанням взаємодіяти з компʼютерами.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Компанія Маска Neuralink вперше вживила чип у мозок людини

Перший чип Neuralink був вживлений у лютому цього року. Пацієнт – 29-річний американець, повністю паралізований після нещасного випадку. Далі в компанії розповіли, що пацієнт навчився «силою думки» керувати курсором компʼютерної миші на екрані та грати в онлайн-шахи. Однак на початку травня імплант почав працювати гірше. Як заявили в компанії, частина ультратонких дротів змістилася і втратила звʼязок із мозком. У наступного пацієнта імплант планують установити глибше, щоб уникнути таких ускладнень.

На чергу для участі у випробуваннях Neuralink вже записалася понад тисяча добровольців, у яких паралізовані всі кінцівки.