Зросла кількість загиблих через повінь у Непалі

Синоптики попереджають, що злива може тривати щонайменше до вівторка, і рівень води може ще зрости. 

Повені і зсуви, викликані сильними зливами в Непалі, забрали життя щонайменше 200 людей, повідомило в понеділок міністерство внутрішніх справ цієї країни.

«За останніми даними, 200 людей загинули, 127 поранені і 26 вважаються зниклими безвісти», – повідомив AFP речник міністерства внутрішніх справ Ріші Рам Тіварі.

Раніше повідомлялось про понад 100 загиблих.

Повінь сталася через зливи, які розпочалися понад тиждень тому. Приблизно трьом тисячам непальців довелося залишити свої будинки. Рівень води, що різко піднявся, спричиняє зсуви і грязьові потоки, які руйнують будинки і відносять автомобілі та автобуси.

Повінню та зсувами пошкоджені водогін та каналізація, порушені лінії зв’язку та електропостачання. Шкільні заняття у потерпілих районах, включно зі столицею країни Катманду, скасовані. Місцева влада заборонила пересуватися на автомобілях у темний час доби.

Синоптики попереджають, що злива може тривати щонайменше до вівторка, і рівень води може ще зрости.

Повені та зсуви стаються в Непалі майже щороку в сезон мусонів. Проте впродовж останніх років їхній масштаб зріс. Науковці пов’язують це з глобальним потеплінням, через яке Світовий океан інтенсивніше випаровує воду, повітря стає вологішим, кількість опадів збільшується.