Канцлер Австрії назвав «прямими, відкритими і жорсткими» переговори з Путіним

У заяві офісу Негаммера йдеться про те, що зустріч з Путіним 11 квітня, яка тривала трохи більше ніж годину, не була «візитом дружби». На фото Карл Негаммер під час візиту до Києва, 9 квітня 2022 року

Канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що провів «прямі, відкриті й жорсткі» переговори з президентом Росії Володимиром Путіним щодо неспровокованого вторгнення Москви в Україну.

У заяві офісу Негаммера йдеться про те, що зустріч 11 квітня, яка тривала трохи більше ніж годину, не була «візитом дружби».

«Я згадав про серйозні воєнні злочини в Бучі та інших місцях і наголосив, що всі винні мають бути притягнені до відповідальності», – сказав канцлер.

Канцлер Австрії Карл Негаммер (другий з права) після відвідування місця братської поховання в українському місті Бучі під Києвом. Буча, 9 квітня 2022 року

Незважаючи на все більше доказів протилежного, Росія заперечує, що обстрілює мирних жителів у війні проти України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нова формула Штайнмаєра: судити Путіна і Лаврова

У заяві офісу Негаммера вказано, що австрійський канцлер «дуже чітко сказав президенту Путіну, що санкції залишаться і посилюватимуться доти, поки в Україні продовжують вмирати люди».

Він також попередив про «нагальну» потребу в гуманітарних коридорах «для доставки води та їжі в заблоковані міста і (для) вивезення жінок, дітей і поранених».

«Тепер я поінформую наших європейських партнерів про розмову й обговорю подальші кроки», – сказав він.

Речник Путіна Дмитро Пєсков ще до початку переговорів заявив, що із російської сторони заяв за підсумками цієї зустрічі не буде.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: До України прибули французькі жандарми для допомоги в розслідуванні воєнних злочинів – посол

Австрійське видання Kronen Zeitung пише, що під час зустрічі не було ні рукостискань, ні спільних фотографій – щоб «уникнути їх використання Росією у пропагандистських цілях».

9 квітня Карл Негаммер провів у Києві переговори з президентом України Володимиром Зеленським, засудивши російську агресію і пообіцявши політичну й гуманітарну підтримку.

Президент України Володимир Зеленський (праворуч) і канцлер Австрії Карл Негаммер під час спільної пресконференції. Київ, 9 квітня 2022 року

Австрія – нейтральна країна, яка не входить до НАТО, вона не постачає Україні зброю.

За повідомленнями, візит канцлера погоджений із лідерами ЄС.

Раніше у ролі посередників на російсько-українських переговорах намагалися виступати премʼєр-міністр Ізраїлю і президент Туреччини.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Звірства російської армії в Україні: колективна вина росіян чи особисто Путіна?