Викривач корупції вперше в Україні отримав винагороду – НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції здійснило першу виплату викривачу корупції

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) здійснило першу виплату викривачу корупції, повідомила пресслужба відомства.

«Викривач, який отримав винагороду – чинний військовослужбовець, який у 2020-2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони. У 2021 році він звернувся із заявою до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), в якій повідомив, що йому запропонували отримання неправомірної вигоди у 24 млн грн за дії в інтересах певного ТОВ. Йшлося про залучення фахівців для проведення позапланового внутрішнього аудиту виконання державного контракту», – зазначили у НАЗК.

У НАБУ уточнюють, що «аудиторська група мала скласти позитивний звіт за результатами аудиту щодо повноти, якості та відповідності виконаних робіт умовам контракту. Це дозволило б компанії отримати повну оплату у понад 400 млн грн за облаштування спецоб’єкта та претендувати на майбутні договори з Міноборони (ч. 3 ст. 369 ККУ)».

«Відповідно до ст. 53-7 Закону України «Про запобігання корупції», викривач може отримати 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду... Можливість винагороди викривачам корупції було запроваджено ще у 2019 році. Дотепер суди ухвалили два позитивних рішення про виплати, однак через відсутність врегульованих процедур виплати реальне виконання судових рішень тривалий час було неможливим», – зазначають в агентстві.

Голова НАЗК Віктор Павлущик зауважив, що «відсутність належної правової процедури для виплати не має впливати на можливість реалізації права викривача, гарантованого законом».

«Саме тому НАЗК спільно з Кабінетом міністрів України, Державною казначейською службою, Міністерством фінансів та Міністерством економіки активно працювали в цьому напрямі. Наразі маємо відповідне рішення та виплату першої винагороди. Це – фундаментальна подія для подальшого розвитку інституту викривання в Україні та формування сталої культури викривання. На черзі «наступний кейс», – зазначив він.

Павлущик пояснив, що «перша в історії українського інституту викривання виплата стала можливою завдяки зміні порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на здійснення заходів з реалізації антикорупційних стратегій, підкресливши, що питання врегулювання подальших виплат винагороди викривачам є пріоритетним для НАЗК».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: НАЗК зафіксувало недостовірне декларування криптовалюти у деклараціях чиновників на понад 180 млн грн