Парламент Казахстану схвалив скасування довічного головування Нурсултана Назарбаєва в Раді безпеки

Нурсултан Назарбаєв (на фото) у 2019 році пішов із посади президента, проте зберіг за собою посаду голови Ради безпеки. У розпал протестів у Казахстані нинішній президент Токаєв оголосив, що особисто очолив Раду безпеки

Парламенту Казахстану на пленарному засіданні 19 січня схвалив законопроєкт, який передбачає скасування довічного головування першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва в Асамблеї народу Казахстану (АНК) та Раді безпеки країни.

Як повідомили у пресслужбі Мажилісу парламенту Казахстану, відповідні поправки передбачені законопроєктом «Про внесення зміни до закону «Про політичні партії».

Схвалений Мажилісом документ відправили на розгляд Сенату.

Тепер головування в Раді безпеки та АНК планується закріпити за президентом Казахстану, повідомив у фейсбуці депутат Мажилісу Канат Нуров.

5 січня на тлі масових протестів у Казахстані президент Касим-Жомарт Токаєв повідомив, що сам обійняв посаду голови Ради безпеки, який за законом мав довічно очолювати Назарбаєв. Крім того, з посад було знято кілької високопосадовців, тісно пов’язаних з Назарбаєвим.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Назарбаєв: конфлікту у владі немає, я є пенсіонером

У канцелярії Назарбаєва заявили, що той «сам ухвалив рішення передати посаду голови Ради безпеки президенту, оскільки добре усвідомлював, що заворушення та терор вимагали оперативної, жорсткої та безкомпромісної відповіді від керівництва країни».