Матері Навального показали його тіло

«Вони шантажують мене, ставлять мені умови: де, коли і як має бути похований Олексій», – сказала Людмила Навальна

Матері російського опозиціонера Олексія Навального Людмилі показали тіло померлого сина – про це вона заявила у відеозверненні 22 лютого.

За словами Людмили Навальної, тіло їй показали в морзі у Салехарді ввечері 21 лютого. При цьому його не видали сім’ї.

Навальна сказала, що розмовляла зі співробітниками Слідчого комітету Росії в Салехарді. Там їй заявили, що причину смерті її сина встановили і зафіксували в документах. Раніше повідомляли, що тіло було відправлене на експертизу, яка мала тривати два тижні.

У довідці про смерть, яку показали матері Навального, сказано, що політик помер із природних причин, повідомила його речниця Кіра Ярмиш. Вдова Навального Юлія заявляє, що його вбили.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Євросоюз закликав Росію провести міжнародне розслідування смерті Навального

За словами Людмили Навальної, співробітники Слідчого комітету РФ, які розмовляли з нею в Салехарді, безпосередньо під час розмови отримували вказівки з Москви.

«Вони шантажують мене, ставлять мені умови: де, коли і як має бути похований Олексій», – сказала Навальна.

За словами матері політика, слідчі погрожували їй, що з тілом може щось статися, і наполягали на проведенні таємного похорону без прощання.

«Вони хочуть привести мене на околицю цвинтаря до свіжої могили і сказати: «Ось тут лежить ваш син». Я на це не згодна. Я хочу, щоб у вас, кому Олексій дорогий, для кого його смерть стала особистою трагедією, була можливість із ним попрощатися», – сказала мати Навального.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Навальний – Пугачов ХХІ століття? Люди українського походження в історії Росії

Соратник опозиціонера Іван Жданов повідомив у телеграмі, що спочатку матері політика сказали, що готові віддати тіло, як тільки сім’я визначиться з часом і місцем похорону, «а потім почався шантаж». Наголошується, що 69-річну Людмилу Навальну утримували у СК майже добу, тривалий час не пускаючи до неї адвоката.

Навальний помер 16 лютого в колонії в Ямало-Ненецькому автономному окрузі Росії за Північним полярним колом. Політикові було 47 років.

20 лютого Людмила Навальна записала відеозвернення до президента Росії Володимира Путіна з вимогою видати їй тіло сина. Речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що не коментуватиме це, назвавши видачу тіла «не справою Кремля».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Великобританія запровадила санкції проти керівників колонії, де помер Навальний