НАТО розпочинає щорічні ядерні навчання, у яких братимуть участь 2000 військових та 60 літаків

Понад 60 літаків здійснять тренувальні польоти над Бельгією і Нідерландами, а також у повітряному просторі над Данією, Великою Британією і Північним морем. Фото ілюстративне

НАТО 14 жовтня розпочинає свої щорічні ядерні навчання Steadfast Noon, які триватимуть два тижні і в них братимуть участь винищувачі, здатні нести американські ядерні боєголовки, але без застосування бойової зброї.

Як повідомляє пресслужба НАТО, понад 60 літаків здійснять тренувальні польоти над Бельгією і Нідерландами, а також у повітряному просторі над Данією, Великою Британією і Північним морем.

«Ядерне стримування є наріжним каменем безпеки членів Альянсу. Steadfast Noon є важливим випробуванням ядерних сил стримування Альянсу і надсилає чіткий сигнал будь-якому супротивнику про те, що НАТО буде захищати і обороняти усіх членів Альянсу», – сказав генеральний секретар НАТО Марк Рютте.

Ядерні навчання НАТО – тренувальні заходи, які відбуваються щороку в жовтні. У Steadfast Noon беруть участь 2000 військовослужбовців з восьми авіабаз і різні типи літаків, в тому числі реактивні літаки з ядерними боєголовками, бомбардувальники, винищувачі супроводу, літаки-заправники і літаки, здатні вести розвідку і радіоелектронну боротьбу.

Читайте також: «Нові червоні лінії Кремля»: ядерна загроза стала ближчою?

Російський президент Володимир Путін 25 вересня заявив про ядерну відповідь на тлі прагнень Києва отримати від Заходу дозвіл на удари західною зброєю вглиб РФ.

За його словами, Росія в оновленій редакції своєї ядерної доктрини планує розглядати як спільний напад агресію з боку будь-якої неядерної держави, але за участю чи за підтримки ядерної країни. Путін зазначив, що Москва розглядатиме можливість застосування ядерної зброї вже при отриманні «достовірної інформації про масований старт засобів повітряно-космічного нападу». Йдеться про літаки стратегічної і тактичної авіації, крилаті ракети, безпілотники, гіперзвукові й інші літальні апарати.

В Офісі президента України назвали слова Путіна черговим «ядерним шантажем».

7 вересня директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільям Бернс, коментуючи погрози Росії застосувати ядерну зброю, заявив, що Путін продовжуватиме періодично погрожувати прямою конфронтацією Заходу, але ці погрози не повинні залякати Захід.