Зеленський: скепсис щодо України в НАТО залишився в Німеччини, із США ситуація стала кращою

Олаф Шольц відмовляється надіслати в Україну німецьку ракетну систему великої дальності Taurus, побоюючись ескалації протистояння НАТО з Росією

Україна в питанні вступу до НАТО із США вже стала ближчою, але у Німеччини залишається скепсис, сказав президент Володимир Зеленський.

«Ми багато говорили про майбутнє України, і саме в НАТО. Для мене дуже важлива німецька позиція. Вона важлива, тому що, я вважаю, на сьогодні скепсис залишився у німців. І ми ближче до НАТО зі Сполученими Штатами, ніж колись були. Я вважаю, що ми ближче, набагато ближче», – сказав він в інтерв’ю українським журналістам.

Водночас під час інтерв’ю він припустив, що Франція підтримуватиме вступ України до НАТО.

Читайте також: У НАТО поки немає консенсусу щодо запрошення України – представник адміністрації Байдена

Сьогодні під час свого візиту до Німеччини президент CША Джо Байден закликав союзників по НАТО продовжувати підтримувати Україну. У свою чергу, канцлер Німеччини Олаф Шольц зазначив, що він скептично ставиться до деяких аспектів «плану перемоги», оголошеного президентом України Володимиром Зеленським. За його словами, він буде підтримувати свою відмову від надання Києву ракет великої дальності Taurus.

«Ми підтримуємо Україну якомога сильніше. У той же час ми стежимо за тим, щоб НАТО не стало стороною війни, щоб ця війна не перетворилася на ще більшу катастрофу», – сказав канцлер Німеччини.

Президент України Володимир Зеленський на засіданні Верховної Ради 16 жовтня представив пункти пропонованого ним «плану перемоги» України у війні з Росією. Він складається з п’яти публічних пунктів і кількох засекречених додатків. За словами президента, першим пунктом є запрошення України до НАТО.

Також Зеленський під час представлення «плану перемоги» згадав про важливість ударів вглиб Росії і сказав, що партнерам надане обґрунтування, «що саме є нашими цілями, як ми їх досягаємо і наскільки це зменшить російську здатність продовжувати війну».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Запрошення України до НАТО: Салліван згадав про «реформи та умови безпеки»